PATRIMONI

La UB torna a fer sonar les seves històriques campanes

Després de dècades de silenci, el rellotge de l'edifici històric de la universitat tornarà a tocar les hores i els quarts

zentauroepp19684292 barcelona 05 07 2012 distritos  fotografia historica de pla 190408180305

zentauroepp19684292 barcelona 05 07 2012 distritos fotografia historica de pla 190408180305

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’agost del 1859, exactament el 24, es va encarregar a l’arquitecteElias Rogent, a través d’una reial ordre, un projecte per a laUniversitat de Barcelona (UB). Concretament se li va demanar que dissenyés un edifici que contingués “les facultats de Dret, Filosofia i Lletres, Medicina, Ciències, Farmàcia, l’Escola Industrial Superior, l’Escola Professional de Belles Arts, la Biblioteca Universitària i Provincial, amb els museus corresponents”. El que va ser professor de Domènech i Montaner i company de Gaudí ho va fer. I ho va fer tenint molt presents les idees que defensava Francesco Milizia. Per a l’italià una universitat havia de tenir necessàriament un pati porticat, torres laterals, una plaça davant de l’edifici i unatorre del rellotge.

L’últim element és una cosa que Rogent va dibuixar des del primer moment, tot i que el va canviar de lloc; el que havia de ser un campanar a la zona central va acabar en una torre amb rellotge situada on encara és: a la torre oest, la del pati de Lletres. Des d’allàel rellotge marca les hores des del 1881, però les campanes,que també les té,van deixar de tocarfa dècades. Massa anys a sobre per continuar marcant el pas del temps. El 2009 es van restaurar. Es va desmuntar l’estructura metàl·lica i es va substituir tot allò que la corrosió s’havia carregat. 

Amb corona reial  

Ara, s’han substituït els elements de ferro per elements de bronze (no fa malbé les campanes) i s’ha instal·lat un sistema electrònic perquè tornin a tocar: de dilluns a divendres, de vuit del matí a deu de la nit. El pas de les hores tornarà a sonar aquest dimarts, després que l’actual rector de la UB,Joan Elias, reinauguri les campanes que porten més d’un segle atalaiant l’horitzó des de la plaça de la Universitat. 

Són dos, la que marca les hores i pesa750 quilos, i la que toca els quarts, mitja tona de campana.

Notícies relacionades

Totes dues porten els escuts de la universitat i el lema‘Libertas perfundet omnia luce’(‘La llibertat il·lumina totes les coses’), rematats per una grancorona reiali les inscripcions en llatí que informen on es van fer: Farga Miquel Forcada de Vic el 1880, durant el regnat d’Alfons XII. La de les hores també llueix la inscripció ‘Alumni et magistri academiae barcinonensis obtemperate sono’, que es podria traduir com que la campana ‘obeeix al so dels alumnes i els mestres de la Universitat de Barcelona’. El seu cost també se sap: 6.566 pessetes. 

La iniciativa forma part del projecte de la UB de recuperar els elements patrimonials de l’edifici històric. “Es vol recuperar un instrument musical; la campana de les hores sembla que té un so de si, i la dels quarts, de do, com són les campanes que sempre s’han associat a l’Edifici Històric”, afirmaSalvador García Fortes,vicerector de Patrimoni.