CANVIS EN EL NOMENCLÀTOR

La veïna rebel de la Barceloneta Emília Llorca tindrà un carrer

El ple de Ciutat Vella aprova canviar el nom del carrer de l'Almirall Aixala pel de la líder veïnal morta fa gairebé una dècada

L'activista va lluitar contra el conegut com a pla dels ascensors, finalment frustrat, l'execució del qual hauria suposat l'expulsió de desenes de veïns

zentauroepp9672595 cuaderno  del  domingo  reportaje  barceloneta  foto   matti190321092243

zentauroepp9672595 cuaderno del domingo reportaje barceloneta foto matti190321092243 / MATTIA INSOLERA

1
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Emília Llorca, Emiliona, no necessita un carrer per ser recordada al barri. Els veïns de la Barceloneta la tenen present en cada festa popularfesta popular (malgrat l’asfixiant pressió turística, això és un barri i aquí les festes populars es viuen, i molt). En cada mobilització. Que el barri cal defensar-lo és una de les seves frases més repetides, per anys que passin. No el necessita, però els seus veïns el volen, l’han lluitat –així, com els va ensenyar l’Emiliona– i el tindran. El ple de Ciutat Vella va informar aquest dimarts de la decisió favorable sobre el canvi de denominació del carrer de l’Almirall Aixada  pel de carrer d’Emília Llorca,  "en memòria de qui va ser un referent de la lluita veïnal de la Barceloneta", morta fa gairebé una dècada. 

La petició inicial dels veïns, això sí, era una mica més ambiciosa. Van recollir firmes per demanar al consistori dedicar-lil’avinguda de Joan de Borbó, la principal artèria del barri. Ho van plantejar com un ‘win win’. Es treia el carrer més conegut i freqüentat del barri al’avi del Rei i se li donava a una de les dones que més va fer per defensar-lo i mantenir-lo viu, la que va encendre la metxa en la revolta popular que va viure la Barceloneta quan hi van desembarcar els "homes de negre" [‘aka’ agents immobiliaris] amb la intenció d’aconseguir els seus humils quarts de casa (tal com es coneixen popularment els minúsculs pisos que conformen la seva trama urbana). "Volen convertir això en Miami Beach", deia Llorca a mitjans dels 2000. 

"Volen convertir això en Miami Beach"

El seu compromís i amor pel barri i la seva gent va forjar una particular i entranyable aliança entre veïnes "de tota la vida" i joves que freqüentaven la llavors casa okupada Miles de Viviendas, situada a la mateixa avinguda de Joan de Borbó i escola de militància de les avui líders locals Ada Colau Gala Pin. 

Llorca, a baix a l’esquerra, entre les 10 dones que decoren les parets del despatx d’Ada Colau.

Notícies relacionades

El de Llorca és un delsrostres de dona amb què Colau va decorar el seu despatx tot just entrar-hi, una clara declaració d’intencions, juntament amb dones com araNeus Català, Mercè Rodoreda i Montserrat Roig.

Mals temps per a la marina

Quan es produeixi el canvi al nomenclàtor –ja en el pròxim mandat, ja que l’aprovat en el ple del districte ha de passar encara diversos tràmits administratius– l’almirall Aixada serà el segon militar de la marina que deixarà el barri en poc temps. L’any passat aquest mateix govern li va treure el carrer a l’almirall Cervera per donar-li aPepe Rubianesassignatura pendent de la ciutat després d’anys de reivindicacions de les seves ‘viudes’ (i després de considerar Colau quel’encreuament de l’avinguda del Paral·lel que li pretenia donar Trias era poc per al còmic).