especialistes en estrebades

Cauen els 'Bonny and Clyde' del Besòs, responsables d'una onada d'estrebades a Barcelona

Els dos lladres esperen a la presó el judici i podrien ser els autors d'un centenar de robatoris

Arrestats per la Guàrdia Urbana, se'ls considera sospitosos de lesionar diverses persones, també dones grans

bonnyclyde

bonnyclyde

4
Es llegeix en minuts
Rafa Julve / Guillem Sànchez

Bonnie Parker i Clyde Barrow van causar pànic a Texas (EUA) als anys 30 liderant una banda de delinqüents que van assaltar bancs, gasolineres i altres comerços. Les seves malifetes i la seva història d’amor han sigut portades al cine en diverses ocasions, i se’ls ha atorgat un paper de Romeu i Julieta rebels amb un toc de Robin Hood i Lady Marian que no té res a veure amb la imatge que tenen al barri del Besòs de Barcelona de J. H. T. i L. K. R., una parella d’uns 30 anys que feia mesos que robaven veïns (i veïnes grans) mitjançant el mètode de l’estrebada. Fins que la Guàrdia Urbana els va detenir el 14 de gener passat i després van ser empresonats.

Des del mes de setembre passat la Urbana i els Mossos d’Esquadra havien detectat un increment considerable dels robatoris amb violència als barris de la Verneda, la Pau i el Besòs. En aquell període es van registrar aproximadament uns 60 robatoris mitjançant la tècnica de l’estrebada i un bon grapat de sostraccions de motocicletes, la majoria de tipus escúter, que posteriorment eren fetes servir per cometre el delicte. Això va obligar a reforçar els recursos –inclosa una àmplia vigilància d’agents de paisà– i a redoblar els esforços per enxampar els malfactors. Van estar a punt de detenir-los en més d’una ocasió, però per escapar-se "no dubtaven a pujar a la vorera i a posar seriosament en risc d’atropellament els ciutadans", aclareixen fonts policials. 

 J. H. T. i L. K. R. estaven darrere d’aquest increment d’estrebades. Ara per ara, els dos lladres descansen entre barrots (com li va tocar a Clyde durant alguna temporada) a l’espera de judici. Estan imputats per dos robatoris violents i el furt d’un vehicle de motor, a més de quatre robatoris més amb violència que han pogut imputar-los els Mossos gràcies a reconeixements fotogràfics. No obstant, fonts policials sospiten que aquests delictes són només la punta de l’iceberg i que la parella arrossega en realitat un centenar de fets, entre robatoris de motos, estrebades i lesions. La Unitat d’Investigació del districte de Sant Martí dels Mossos continua treballant per concloure fins on pot ascendir la xifra total de robatoris. 

Les escúters les arrencaven amb la vareta del dipòsit de l’oli. Hi ha alguna moto que fins i tot la van robar en més d’una ocasió. Quan la parella estava especialment motivada, podia fer 4 o 5 cops en un dia. Des del seu arrest, les estrebades han caigut en picat en uns veïnats en què havia crescut la sensació d’inseguretat. 

El ‘modus operandi’

Els relats més romàntics i complaents amb Bonny i Clyde els retrataven com dos joves enfrontats a un sistema corrupte que no disparaven mai a ningú mentre tinguessin una via d’escapada (tot i que a Clyde se li atribueixen almenys 10 morts). En el cas de la parella de lladres del Besòs, en canvi, actuaven amb violència, tant amb les víctimes com amb la policia.

El ‘modus operandi’ era el següent: tots dos anaven en una moto, que generalment havien robat abans (res de cotxes, com Bonny i Clyde), i anaven circulant pel carrer fins que detectaven un incaut vianant. Llavors, el que anava de paquet baixava del vehicle i utilitzant la violència arrabassava a les víctimes bolsos, telèfons mòbils, joies i qualsevol altre objecte de valor. Per apropiar-se del botí, podien fins i tot pujar amb la moto sobre la vorera. Des de la moto, estiraven amb tanta força que algunes persones queien a terra i eren arrossegades uns metres. Hi ha dones grans –també elles en van ser víctimes– que van patir lesions de gravetat, com fractures al maluc o la clavícula.  

Notícies relacionades

El dia en què van ser arrestats anaven en una Honda de color blau fosc i circulaven de forma negligent per la rambla de Prim amb la Gran Via en sentit descendent, cosa que va cridar l’atenció d’una patrulla amb un vehicle sense logotipar. Després de comprovar que aquest vehicle havia protagonitzat un robatori, es va organitzar un seguiment a distància amb altres patrulles fins que en l’encreuament d’Alfons el Magnànim amb Cristòfol de Moura es va procedir a la detenció. Que no va resultar gens fàcil. Un dels agents fins i tot va posar-se davant de la moto, assumint el perill de ser arrossegat. 

Els Bonny i Clyde rònecs del Besòs no es van resistir a trets com els originals, tot i que ella va intentar prendre la pistola a un agent durant el forcejament de l’arrest. També van amenaçar de mort els guàrdies urbans, els van insultar, els van escopir, van provar d’atemorir-los cridant que tenien malalties infeccioses com la sida i van intentar autolesionar-se, cosa que va obligar els policies a activar el protocol per immobilitzar-los de peus i mans. Afortunadament, aquest capítol de les aventures dels dos delinqüents no s’ha acabat com la història de la parella nord-americana. No és qüestió de fer cap 'spòiler', però la pel·lícula no va acabar bé.