PATRIMONI

Barcelona reforça els pilars del Saló del Tinell

La intervenció estarà acabada a temps per a la gran exposició sobre la Barcelona medieval programada per al mes de febrer

zentauroepp46364571 salo del tinell181226205453

zentauroepp46364571 salo del tinell181226205453

2
Es llegeix en minuts
Ernest Alós

El Museu d’Història de Barcelona (Muhba) oferirà a finals del pròxim mes de febrer una nova visió de la història medieval de la ciutat, a finals del pròxim mes de febrer una nova visió de la història medieval de la ciutatamb una exposició que s’instal·larà de forma semipermanent a Saló del Tinell i la capella de Santa Àgata, i una reconstrucció nova, amb tecnologia 3D, de l’evolució del palau, primer comtal, després reial, que acull part de les seves instal·lacions. Ho farà ja amb la façana de la plaça del Rei sanejada. Però no es tracta només de lluir-la de cara a aquesta posada de llarg: la intervenció, que ha entrat en la recta final i que l’ajuntament ha anunciat que estarà llesta just després de les vacances, ha inclòs també el reforç dels contraforts sobre els quals descarreguen el pes els immensos arcs del Saló del Tinell, motiu de preocupació per als conservadors de l’edifici des dels anys 70.

Les obres, que hauran tingut una durada de tres mesos, han anat a càrrec de l’Institut de Cultura de Barcelona. D’una banda s’han fet tasques de neteja i rehabilitació de la façana de la plaça del Rei, coberta des de fa setmanes per bastides i una lona, incloent-hi totes les cares dels contraforts i la part inferior dels arcs de la galeria superior. L’actuació no inclou la mal anomenada torre del Rei Martí, que forma part del veí palau del Lloctinent, propietat del Ministeri de Cultura. 

L’actuació intervé en àrees amb patologies, per deteriorament tant de la pedra de Montjuïc com de les juntes dels carreus a causa de la contaminació i els agents atmosfèrics, i també en actuacions anteriors que els responsables de les obres consideren "no respectuoses amb el caràcter de l’edifici". Sense alterar, això sí, la reforma d’aquesta façana efectuada sota la direcció de l’arquitecte Florensa als anys 50.

Notícies relacionades

Però molt més rellevant per al futur de l’edifici és el reforç metàl·lic intern d’un dels contraforts, el número 3, seguint el mateix criteri aplicat en dos d’ells. Les obres de "verificació i reparació" del contrafort s’executen "davant de la ruptura soferta el maig del 2014 pel sistema de tirants metàl·lics de reforç del contrafort 1".

El Saló del Tinell té una particularitat estructural: aprofita els murs perimetrals de l’antic palau comtal romànic, buidat i convertit en un gran saló del tron, però que no eren paral·lels ni podien suportar els audaços arcs que cobreixen la sala. Per a això es va construir un doble mur i uns contraforts que suporten la seva càrrega. Però aquests han patit alteracions (obertures per habilitar un passadís en temps del rei Martí i perforacions per a desguassos) i als anys 70, després de la demolició de les edificacions annexes al saló per tornar a obrir l’antic jardí del palau, l’actual Verger del Marès, el conjunt va començar a patir moviments en la seva estructura.