Protesta contra l'especulació immobiliària a Barcelona

Els veïns denuncien que un fons voltor es dedica a fer fora famílies de les seves cases per convertir-les en vivendes turístiques

601ee71f-9685-4d18-81d7-b7794a043b38

601ee71f-9685-4d18-81d7-b7794a043b38

2
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo

Desenes de veïns de la ciutat convocats per les associacions Sindicat de Llogaters, Raval Rebel i Sindicat d’Habitatge del Raval s’han concentrat aquest dijous per protestar contral’especulació immobiliària davant de la seu d’un fons d’inversió que qualifiquen de fons voltor. Denuncien que aquest està expulsant de forma sistemàtica de les seves cases una gran quantitat de famílies per al seu propi benefici econòmic.

La companyia contra la qual protesten és, concretament,  Optimum RE, una socimi (Societats Anònimes Cotitzades d’Inversió Immobiliària) gestionada per l’empresa BMB Investment Management o BMB CAP, una empresa que, segons expliquen els protestants, compta amb un capital aproximat de 100 milions d’euros. Els portaveus de la mobilització asseguren que l’esmentada companyia es dedica a comprar finques de vivendes per convertir-les en apartaments turístics.

No paguen impostos

A més, critiquen que els fons voltor “paguen el 0% de l’Impost de Societats amb la justificació, segons la llei, que estabilitzen el mercat d’arrendament urbà quan, a la pràctica, el seu negoci és desestabilitzar-lo i promoure lagentrificació”.

Els portaveus de la protesta asseguren que aquestes companyies abusen del seu poder econòmic i de la laxitud de les lleis, les quals diuen facilitar "l’entrada del turisme massiu, la degradació de la vida del barri i la destrucció del seu teixit social i econòmic tradicional, cosa que ha suposat l’expulsió de gairebé el 20% de la seva població en 15 anys, especialment al barriGòtic”.

Assetjament immobiliari

D’altra banda, els veïns denuncien la immoralitat de les tècniques que utilitzen fons d’inversions com BMB CAP per expulsar les famílies de les seves cases. Asseguren que ho fan mitjançantl’assetjament immobiliaripujades abusives del preu del lloguer, falsos contractes d’arrendament de temporada, la no renovació de contractes il’“omissió de les seves responsabilitats com a propietaris quant a tasques de manteniment i seguretat de la finca”, segons ha explicat Marc Farré, portaveu de Carme, 106, un dels edificis afectats.

 “Estat d’emergència habitacional”

“Ens trobem en un estat d’emergència  habitacional gravíssima. Catalunya és el lloc del món on el lloguer es menja una major part del sou.  Ara mateix, hi ha més de tres milions de famílies que viuen de lloguer i que pràcticament no poden arribar a final de mes, perquè tenen uns sous que fa anys quebaixen o que estanestancats i uns preus de lloguer que pugen entre un 40 i un 50%”, ha lamentat Jaime Palomera, portaveu del Sindicat de Llogaters de Catalunya.

Notícies relacionades

“El culpable és el govern, que permet i promou l’especulació immobiliària que afecta veïns de tots els barris de Barcelona i també altres municipis de l’àrea metropolitana. Per això, exigim la regulació dels lloguers per la via d’urgència mitjançant un reial decret”,ha afegit el portaveu.

Lloguers abusius

Anna Moreno, veïna i membre del col·lectiu Raval Rebel viu aquesta situació molt de prop: “Em vaig mudar al Raval l’any 2002 i, des d’aleshores, he anat veient com als meus veïns els han anat traient del barri, generalment perquè no poden pagar els lloguers abusius que els fons inversors i els bancs els estan demanant, sense importar-los en absolut si s’ho poden permetre”, ha explicat.