ACCIDENT AL PORT

Les ratxes de vent han influït en el xoc del ferri al port de Barcelona

El barco, que portava passatgers des de Gènova i havia de sortir cap a Tànger, ha envestit una grua que al caure ha provocat un incendi

Protecció Civil ha activat el pla per accidents químics a l'haver-hi contenidors amb substàncies perilloses

accidente-puerto-barcelona / periodico

3
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

El fort vent sembla que ha sigut la causa que ha provocat que aquest matí un gran ferri de la companyia Grandi Navi Veloci (GNV) xoqués contra una grua del port de Barcelona que en caure ha provocat un incendi que ha afectat mig centenar de contenidors, sinistre que al seu torn ha activat el Pla de Seguretat Química de Catalunya en fase d’alerta. L’accident, malgrat que ha sigut aparatós, no ha provocat ferits. Només dos treballadors han hagut de ser atesos per atacs d’ansietat.

El capità marítim del Port de Barcelona, Javier Valencia, i el director general del Port, José Alberto Carbonell, han coincidit que el vent podria haver influït en el succés. Ho han dit en la roda de premsa que han fet aquesta tarda per explicar el sinistre, si bé han afirmat que s’ha esperar el resultat d’una investigació coordinada per la Comissió d’Accidents Marítims del Ministeri de Foment per confirmar-ne les causes.

L’accident s’ha produït a les 8 del matí quan el barco Excellent de GNVentrava al port procedent de Gènova (Itàlia) per recollir passatgers i vehicles i continuar viatge a Tànger (Marroc). En el moment en què s’acostava a la seva terminal, el capità, que anava acompanyat d’un pràctic (professional marítim que assisteix el capità en les maniobres d’entrada i sortida), ha demanat l’ajuda de remolcadors, ja que el vent dificultava la maniobra.

"Quan el vaixell es disposava a sortir de nou per esperar els remolcadors, s’ha desplaçat i ha colpejat una grua de la terminal de contenidors APM", ha explicat Carbonell. La grua ha caigut sobre uns contenidors, alguns dels quals contenien substàncies inflamables i corrosives, cosa que ha donat origen a un incendi.

Els bombers de Barcelona han controlat l’incendi de la grua i els contenidors cap a les 11 del matí i l’han extingit a primera hora de la tarda. El xoc del barco ferri de la companyia Grandi Navi Veloci Excellent contra la grua de contenidors ha obligat Protecció Civil ha activar el Pla de Seguretat Química de Catalunya (Plaseqcat) ja que l’estructura s’ha incendiat i ha caigut a sobre de dos contenidors de mercaderies perilloses i un tercer de substància corrosiva, ha informat Protecció Civil. [Pots veure aquí el vídeo de l’accident al port de Barcelona

L’accident s’ha produït minuts abans de les vuit del matí al moll Sud del port de Barcelona i ha generatuna intensa fumarada perfectament visible des de gairebé tota la ciutati especialment des de la Ronda Litoral, que no ha hagut de ser tallada al trànsit. El barco que ha xocat és un mercant de la companyia Grandi Navi Veloc. La col·lisió ha provocat l’incendi del dipòsit de combustible de la grua.

El xoc s’ha produït quan l’embarcació sortia d’una de les terminals de mercaderies del port, segons informa Betevé, que assenyala que no hi ha hagut ferits. S’ha desallotjat el moll Sud del port. En aquests moments, 12 dotacions de bombers miren d’extingir les flames.

Peu de foto / AUTOR FOTO (FONT)

Dues persones ateses

El Servei d’Emergències Mèdiques ha enviat també sis ambulàncies que han atès dues persones per atacs d’ansietat. De fet, quan es produeix el xoc i la caiguda de la grua, diversos treballadors que es trobaven al moll fugen espaordits, tal com s’aprecia en el vídeo

Fonts de Protecció Civil han explicat que l’alerta d’accident químic s’ha activat pel risc de les substàncies que hi ha als contenidors on està cremant la grua, tot i que han descartat que de moment hi hagi risc per a les persones. De fet, l’ajuntament no ha tallat la Ronda Litoral, tot i que sí una sortida que va cap al port.

Un ferri italià de gran mida

El barco que ha provocat el sinistre ésl’Excellent, que té una capacitat per a 2.230 passatgers i una selecció de còmodes cabines i ‘suites’ amb una àmplia gamma de comoditats, incloent una sala de jocs, dos restaurants, un bar, una àrea de compres i molt més, segons informa la mateixa companyia a la seva web . Aquest ferri cobreix trajectes entre Barcelona i el Marroc.

Notícies relacionades

El ferri es dirigia des de Barcelona al port de Tànger en el moment en què s’ha produït el xoc. El vaixell, que portava passatgers, ha hagut de tornar al moll del qual havia sortit, el Costa, on se suposa que es farà una valoració dels danys de l’estructura.