PROJECTE CONTROVERTIT

Activistes 'prenen' el pis rusc en obres de Sants

El Grup d'Habitatge de Sants es mobilitza en contra al crit de «no som abelles»

Els promotors denuncien la fugaç «ocupació» del local, encara tancat

vid-20181008-wa0003 / periodico

2
Es llegeix en minuts

“No som abelles”, van clamar ahir una vintena de veïns activistes a les portes de la que seria la primeravivenda rusc de Barcelonafins que el consistoriva parar fa uns dies la reforma del localper falta del permís d’obres necessari. Convocada com a “acció sorpresa” per part del Grup d’Habitatge de Sants, protestaven així contra el projecte de Haibu 4.0 al carrer de la Constitució, 114, a la Bordeta. Ho van fer accedint fugaçment a l’espai, que consideren “infravivendes d’especuladors”, mentre l’empresa va replicar amb una denúncia.

La singular iniciativa d’aquesta ‘start-up’, que ha crescut com l’escuma en volum de projectes en només un mes i queultima obertures en diverses direccions secretes, està rebent sotracs pels quatre costats. Per qüestions tècniques, des delsAjuntaments de Barcelona (el seu permís d’obres era insuficient) i després aquest dissabte passat pel de l’Hospitalet (no tenien llicència d’exposició per mostrar el pis rusc pilot més que als seus col·laboradors del moment), que el va precintar. Ara s’hi ha sumat aquest grup veïnal que lamenta que l’ajuntament barceloní només va fer un “tebi moviment” per impedir-ho.

Matí intens

El col·lectiu de Sants, mobilitzat per desactivardos desnonaments a la zona aquell mateix matí, es va dirigir al migdia al local. Es tracta d’uns baixos pendents d’obtenir el permís d’obres adequat (independent de l’activitat posterior), al qual van accedir estant buit. Segons els activistes, la persiana estava baixada però sense tancar, perquè “els veïns diuen que va entrant i sortint” personal. Per contra, l’empresa insisteix que l’obra està aturada però que en la seva última visita havien oblidat tancar el cadenat. Els participants van fer fotos de l’espai–les parets estan encara pelades– fins queels promotors van aparèixer i van avisar els Mossos. Diversos agents es van personar per calmar els ànims, mentre el gerent de Haibu, Marc Olivé, provava de defensar la “dignitat” de la iniciativa.

El mateix responsable va indicar que el grup “va trencar una paret de pladur” i va precintar amb cinta aïllant l’immoble, entre “altres danys”. A la tarda va posar una denúncia a la policia autonòmica per “ocupació i destrucció de propietat privada”. L’empresa, a la qual es continuen afegint inversors de diferent volum, continua entossudida a implantar el seu model de pisos compartits que creuen que és qüestió de temps que aconsegueixin encaix legal.

Notícies relacionades

Es basa acrear espais oberts–en preparen alguns de 120 a 400 metres quadrats– on convisquin a partir de 14 personesamb àrees comunitàries i llits cubicle que poden tancar-se per dormir per 200 euros al mes. Alguns models tenen sis metres quadrats (serien legalitzables), a 275 euros. Curiosament, els candidats a ‘ruscaires’ que dissabte van acudir a veure el pis mostra de l’Hospitalet van lloar-ne el disseny i la fórmula de comunitat que plantegen.

Per alGrup d’Habitatge de Sants i algunes plataformesactivades contra la crisi de vivenda que viu Barcelona es tracta de“misèria maquillada”. Adverteixen que no són abelles:  “a diferència d’elles, desobeïm al que és a dalt i de fet el tombarem”, afirmen en un comunicat a Twitter.