polèmica a sant adrià

'Okupació' sense puntada de peu a la porta

Alguns okupes afirmen que van accedir amb clau i sense violència als nous immobles de la Mina

jose45008843 barcelona  12 09 2018  barcelona edificios de la mina ocupad180914222241

jose45008843 barcelona 12 09 2018 barcelona edificios de la mina ocupad180914222241 / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

L’‘okupació’ de 60 pisos en quatre blocs nous del barri de la Mina, a Sant Adrià de Besòs, es va produir la nit del 12 de juliol del 2017, fa poc més d’un any.  Va ser una ocupació peculiar per diverses raons. Els pisos no eren encara de particulars, ja que no havien sigut entregats, i pertanyien al seu actual propietari, el Consorci de la Mina, una entitat pública en què participen els ajuntaments de Barcelona i Sant Adrià, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.

Una altra peculiaritat és que, pel que sembla, no es va haver de donar la puntada de peu a la porta, sinó que els ocupants van aconseguir entrar als pisos fins i tot obrint amb claus, després d’aconseguir-les presumptament de les persones encarregades de protegir els immoble, segons han explicat alguns dels nous veïns. 

Sense càrregues policials

Tot i que diverses persones del barri van trucar als Mossos d’Esquadra pel que semblava una gran ocupació coordinada i simultània, els agents no van efectuar càrregues, segons alguns testimonis, tot i que sí que van evitar possibles noves entrades en altres edificis. Una altra peculiaritat d’aquest cas és que no hi ha constància d’una ocupació tan gran en nombre i simultaneïtat.

Notícies relacionades

Un dels orígens del conflicte es remunta a la pretesa demolició, mai realitzada, dels enormes blocs de pisos del carrer de Venus, que formen part de la imatge més lletja del barri i on viuen les famílies més humils. Al principi es va planejar traslladar aquests veïns als nous blocs ‘okupats’ ara als carrers d’Anna Frank, Ramon Llull, Mercè Rodoreda i rambla de la Mina. Però aquest trasllat no es va arribar a produir. Pel que sembla, perquè els llogaters dels blocs lletjos en forma de capsa de  llumins no acceptaven les condicions del canvi. El principal escull sembla que va ser la quantitat de diners que el Consorci demanava per entregar un nou pis.

Per acabar de complicar el conflicte de les vivendes, l’‘okupació’ massiva es va produir només unes setmanes després que es denunciés una presumpta trama il·legal de vigilància dels edificis a través dels diners del consorci. El cas va provocar la detenció d’un regidor del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) a Sant Adrià. No obstant, el polític va ser alliberat poc després de la detenció mentre els Mossos seguien investigant si aquestes vigilàncies es produïen per desviar fons i si hi havia alguna possible relació amb el tràfic de drogues.

Temes:

Okupes La Mina