NOVA CONTRACTA DE NETEJA

Barcelona aposta per premiar en el futur qui recicli millor

Els contenidors incorporaran un sensor que avisarà de quan estiguin plens per millorar la gestió del sistema

L'ajuntament descarta municipalitzar el servei, en mans de FCC, per l'elevat cost, més de 300 milions

Una dona diposita residus en contenidors a Barcelona. 

Una dona diposita residus en contenidors a Barcelona.  / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El govern de l’alcaldessa Ada Colau ha proposat que el nou contracte de la neteja de Barcelona 2019-2027 inclogui contenidors amb sensors que indiquin quan estan plens per optimitzar així les rutes i que preparin el sistema per poder aplicar en el futur mecanismes per premiar els ciutadans que realitzin correctament la separació selectiva de les escombraries.

La proposta de contracte, que demà iniciarà l’itinerari administratiu en la comissió d’Ecologia, no aborda ni penalitzacions ni bonificacions per aquestes conductes, però permet incorporar elements que incentivin en el futur el reciclatge, amb l’objectiu de passar del 36% de recollida selectiva al 60%, segons va dir ahir la tinenta d’alcalde d’Ecologia i Urbanisme, Janet Sanz, juntament amb el comissionat Frederic Ximeno.

307 MILIONS ANUALS

Ximeno va explicar que els mecanismes inclouen sistemes com targetes per obrir els contenidors o xips a les bosses, i va afegir que els contenidors han d’estar preparats per aplicar sistemes en el futur, ja que el contracte és de vuit anys prorrogable a dos més, i en una dècada hi haurà canvis tècnics rellevants. L’import de licitació és de 307 milions d’euros anuals –més del 10% del pressupost municipal– i es preveu que el contracte entri en vigor el novembre de l’any que ve, moment en què els contenidors començaran a incorporar sensors que avisaran de quan estiguin plens, cosa que permetrà millorar les rutes de recollida i la seva ubicació.

El comissionat va dir que també s’inclouran automatismes per garantir el seguiment i control permanents –com GPS–, i que la proposta de contracte opta així mateix per ampliar progressivament el sistema de recollida porta a porta inclosa la comercial– i reforçar la recollida en nuclis històrics, entre altres objectius.

EVITAR MALES PRAXIS

Per evitar males praxis, el nou contracte elimina el sistema de pagament a l’empresa segons uns màxims –amb un preu fins a certa quantitat i menys a partir d’aquesta– i hi haurà un pagament fix que bonificarà en funció dels quilos de selectiva que es recullin, va destacar Ximeno.

Notícies relacionades

«Fa pocs mesos sortien a la llum casos de possibles fraus vinculats a la recollida i la neteja. Hem volgut assegurar que les administracions ens enfortíem amb totes les eines», va dir Sanz en referència a possibles incompliments de Fomento de Construcciones y Contratas (FCC).

Sanz va recordar que per llei només es pot rebutjar atorgar un contracte a una empresa si està condemnada per corrupció o frau amb una sentència ferma. Sobre la possibilitat de remunicipalitzar el servei, la tinenta d’alcalde va manifestar que tots els estudis ho han desaconsellat pel volum del seu pressupost i treballadors.