Des de fa 45 dies

Més de 50 sensesostre acampen a la plaça de Catalunya

Conviuen amb l'assentament per la independència que es manté des del gener

Ni l'ajuntament ni els Mossos plantegen desallotjar la zona a curt termini

Els indigents acampen al centre de Barcelona per demanar una vivenda digna. / periodico

2
Es llegeix en minuts
Claudia Pizcueta

La plaça de Catalunya de Barcelona no ha deixat mai de ser un escenari recurrent per a manifestacions, concentracions i acampades, i des de fa setmanes no para de créixer el nombre d'indigents que s'instal·len sota els seus arbres. Cinquanta o seixanta sensesostre ja conviuen al centre de la ciutat en el que l'ajuntament considera una “acampada reivindicativa” paral·lela a la que des del gener es manté a favor de la independència de Catalunya.  

Des de fa 45 dies 39 tendes de campanya acullen persones que reivindiquen l'accés a drets socials bàsics, com l'habitatge digne i la sanitat. “Busquem estar tranquils”, assegura un home de 47 anys que viu al carrer des de fa deu. “En aquesta situació no pots estar sol. Aquí estem tots junts i ara que ve el bon temps hi estarem tant de temps com puguem”, afegeix, deixant de banda el matís reivindicatiu de la concentració. 

L'assentament va sorgir de manera espontània a finals de febrer.”Ens vam anar ajuntant, per no estar sols”, explica una dona. I no para el moviment a la zona. Cada dia s'uneixen dues o tres persones al campament.

Ni l'ajuntament ni els Mossos plantegen el desallotjament 

L'Ajuntament de Barcelona considera l'acció com un exercici del "dret de reunió i manifestació" i assegura que els serveis socials estan en contacte amb les persones que acampen a la zona. “De fet, qualsevol persona disposa de diferents dispositius municipals a la ciutat on es pot alimentar o dutxar”, afegeix.

No obstant, els que fa setmanes que hi dormen diuen que se serveixen de les fonts de la plaça de Catalunya com a dutxes i menjar gràcies a voluntaris que s'acosten a oferir-los aliments. 

Davant la possibilitat de desallotjar la zona, l'ajuntament passa la pilota als Mossos d’Esquadra, a qui atribueix la competència, no a la Guàrdia Urbana. Igualment subratllen que la situació “no dificulta la circulació ni genera molèsties als veïns”.

Des del cos policial, en canvi, la resposta és que es tracta d'una qüestió que hauria d'estudiar l'ajuntament i es nega que en aquests moments estigui al damunt de la taula el desallotjament dels sensesostre de la plaça de Catalunya.

El PPC i Ciutadans exigeixen mesures a Colau 

Els grups municipals del Partit Popular i Ciutadans, per la seva part, ja han demanat aquest dimecres a Ada Colau que prengui mesures davant les dues acampades que ocupen la cèntrica plaça barcelonina. El president del grup municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, n'ha exigit el desallotjament davant un possible “efecte crida”. La presidenta de Ciutadans, Carina Mejías, ha qualificat la situació de “naufragi absolut” del govern municipal i veu inacceptable que es mantingui l'acampada “en plena temporada turística”.  

Notícies relacionades

Per la seva banda, Jaume Ciurana, portaveu del PDECat a l'ajuntament, ha qualificat l'actitud de l'alcaldessa de "mandrosa" i ha reclamat al seu govern "una resposta social immediata, empatia i atenció" per a les persones sense llar que han instal·lat una acampada a la plaça de Catalunya.

Sensesostre i subsaharians

La plaça de Catalunya és des de fa anys el perfecte altaveu per a qualsevol problemàtica social i també ho va ser el 2001 per a un centenar de subsaharians que van ocupar la cèntrica plaça barcelonina, un escenari per conscienciar, visibilitzar i reivindicar el seu dret a regular la seva situació a Espanya i poder trobar feina. Alguns ho van aconseguir, molts van ser extradits i la majoria van viure el desallotjament de la seva vivenda improvisada el mes d'agost del 2001.