El pla Graupera no entusiasma l'independentisme

El PDECat rep amb reserves la proposta d'unes primàries úniques dels sobiranistes

ERC tem que la iniciativa suposi la desaparició de les seves sigles en les municipals

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El pla del tertulià i acadèmic Jordi Graupera, que dimarts va proposar al PDECat i ERC unes primàries conjuntes del sobiranisme a Barcelona per crear una candidatura única davant de la de l’actual alcaldessa, Ada Colau, a la qual ell es postula com a candidat, ha rebut una escèptica acollida en les formacions independentistes. Mentre un sector del PDECat recolza la mesura amb reserves, Esquerra i la CUP (que no entra en el pla de Graupera) la descarten per motius diferents.

El líder del grup Demòcrata a l’ajuntament, Xavier Trias, va assegurar ahir que veu bé la iniciativa, «però hi ha una pregunta bàsica: ¿per fer què?» «El candidat ha de tenir clar què farem», va subratllar Trias, que va argumentar que la iniciativa de Graupera es produeix perquè «hi ha molta gent que s’adona que el projecte de Colau no funciona i això provoca que surti molta gent que vol ser alcalde».

Trias, amb Forn 

L’exalcalde va reiterar la seva aposta com a alcaldable per l’exconseller d’Interior i exregidor Joaquim Forn –en presó preventiva–. «El dia de demà, si vol, podria ser alcalde de Barcelona. És i serà sempre el meu candidat», va afirmar en una entrevista a TV-3.

La iniciativa de Graupera va obtenir una millor acollida en el candidat a les primàries del PDECat Carles Agustí i rival de Neus Munté per arribar a ser alcaldable dels postconvergents. Agustí va optar per confluir amb ERC i amb el projecte de Graupera. Agustí va presentar dimarts la seva candidatura Obrim Barcelona i va assegurar que treballarà per aconseguir «una candidatura sobiranista, independentista i veïnal, més enllà del Partit Demòcrata, que permeti guanyar a Ada Colau». Agustí va indicar que els sobiranistes estan «obligats» a posar-se d’acord en una candidatura que va dir que podria dir-se Junts per Barcelona o un altre nom que es decideixi.

Neus Munté, en canvi, malgrat que comparteix el propòsit genèric d’aconseguir una candidatura unitària independentista, va advocar en una entrevista a BTV per posar al mateix nivell el pla nacional i el projecte de ciutat i va apuntar que a la iniciativa de Graupera «li falta contingut».

Notícies relacionades

Malgrat que cap dels seus representants s’ha pronunciat públicament, va ser a ERC on la proposta de Graupera va causar més rebuig. Fonts del partit consideren que, una vegada exclosa la CUP, la maniobra persegueix la desaparició de les sigles republicanes en els comicis de maig del 2019 o, si no participa en la candidatura conjunta, que una nova Junts per Barcelona la desbanqui. Les mateixes fonts asseguren que, fins i tot si el PDECat no s’hi sumés, la plataforma seria el germen d’un nou partit, en la mateixa línia que el moviment que promou Carles Puigdemont. 

La CUP, obviada en la iniciativa del tertulià, va ser contundent en la seva resposta. «En aquestes situacions, dos més dos no necessàriament són quatre», va declarar la regidora Eulàlia Reguant.