investigació judicial

L'agent del crim dels urbans ofereix davant el jutge la tercera versió de la mort d'un home a Montjuïc

Rosa declara que estava amb Alberto quan la víctima es va precipitar però subratlla que estava inconscient

En un interrogatori anterior, estava conscient però no va veure la caiguda i va afirmar que el seu company li va dir que l'havia matat ell

zentauroepp42538521 boniato180316221609

zentauroepp42538521 boniato180316221609

4
Es llegeix en minuts
G. Sànchez / J. G. Albalat

José Antonio González, el Boniato, va morir a Montjuïc el 9 d’agost del 2014 per les ferides que li va causar una caiguda per un terraplè de 20 metres. Però segueix sense aclarir-se si es va tirar ell o el van empènyer Alberto López i Rosa Peral, que ahir van declarar com a investigats. Alberto va reiterar que el Boniato es va llançar sol. La Rosa va tornar a canviar la seva versió, per tercera vegada.

La primera versió, l'oficial

Segons l’atestat policial de la Guàrdia Urbana, Rosa Peral, Alberto López i un tercer agent (que va morir en accident de trànsit un any després) perseguien el José Antonio per un camí de terra i el van  atrapar. En aquell instant, el José Antonio va treure una navalla i va ferir dos cops la Rosa a la tíbia. A continuació, li va donar un «cop de puny al cap» que va fer que perdés el coneixement «momentàniament». L’Alberto es va abalançar sobre el José Antonio però aquest el va repel·lir intentant tallar-li el coll amb la navalla. Va ser llavors, mentre l’Alberto es disposava a treure la pistola, i «en presència dels tres agents», quan José Antonio es va llançar d’esquena pel terraplè.

El grup d’homicidis dels Mossos va interrogar aquell mateix matí els tres agents implicats. Tots tres van explicar el mateix. El José Antonio, després de ferir la Rosa, es va tirar.

Aquest relat es tancava amb la versió del caporal Juan José L., a càrrec d’aquell operatiu contra els manters davant l’Hotel Miramar. El caporal va explicar que va veure com queia rodant pel barranc i que va  ser ell qui va arribar en primer lloc al punt on va anar a parar. Va subratllar que tenia la navalla tancada en una mà.

Ferida a la cama

Segons el comunicat mèdic, realitzat a la Clínica Delfos, la Rosa, que aquell dia portava pantalons curts, va patir una laceració de cinc centímetres i una ferida superficial de tres amb «sagnat escàs». Però no hi ha cap al·lusió al cop al cap. Sí que refereix «molèsties a la regió cervical producte del forcejament». Però afirma que no nota «cap símptoma» i afegeix que «no és el primer cop que té un desmai». El metge li recepta calor local a les cervicals i paracetamol. A les 14.58 hores, una hora després, la Rosa va a Urgències de l’Hospital del Mar. En aquest segon comunicat mèdic es descriu que «un traumatisme cranioencefàlic» li ha provocat «una pèrdua total de la consciència» i s’aclareix que des que ha rebut el  cop ha patit «mareig, sensació de nàusees i mal de cap». L’exploració mèdica és «normal».

La Rosa, després de ser detinguda juntament amb l’Alberto per l’assassinat del seu nòvio Pedro, va oferir al jutjat número vuit de Vilanova i la Geltrú –el que instrueix aquesta causa– una versió diferent del que va passar aquell dia. «Vam tenir també una actuació a Montjuïc, un home [José Antonio González] em va venir amb una navalla i em va tocar la cama, i ell [Alberto] va sortir corrent darrere d’aquell home, i quan jo vaig arribar a sota, amb sang a la cama, l’home estava mort. I vaig preguntar què havia passat. Ell [Alberto] em va dir que l’havia matat. Que no volia que ningú em toqués. Que no volia que ningú s’acostés a mi. Són coses que potser em va dir per vacil·lar-me. Potser l’home simplement es va morir… no ho sé».

En aquesta declaració la Rosa ometia que hagués perdut el coneixement a causa d’un cop de puny. I afegia que no va presenciar l’instant en què el José Antonio va caure pel terraplè perquè l’Alberto «va sortir corrent darrere d’aquell home». És a dir, ja no va saltar «en presència dels tres» agents.

Aquestes paraules de la Rosa, juntament amb les d’una presa de la presó de Wad-Ras –amb qui ha conviscut la Rosa–, han permès reobrir la causa de la mort del José Antonio. Segons la reclusa, la Rosa li va explicar que «l’Alberto matava per ella, com quan l’episodi del manter, que van dir que ell sol s’havia llançat i no era veritat».

Notícies relacionades

Ahir, en seu judicial, l’Alberto va dir que el José Antonio es va llançar d’esquena. La Rosa, en canvi, es va treure de la màniga una altra versió. Va recuperar l’agressió al cap, que explicaria per què no hauria presenciat com va caure el José Antonio, i va afegir, com ja va fer al jutjat de Vilanova, que l’Alberto, quan ja estavavora l’home moribund, li va deixar anar que l’havia matat ell però que, de seguida, li va aclarir que era «una broma», segons fonts judicials.

El jutjat de Barcelona seguirà aprofundint en aquesta mort. Però el canvi de versions, més la confessió de la reclusa, fan que cada vegada sorgeixin més interrogants.