PLE MUNICIPAL

L'oposició imposa a Colau un ple extraordinari sobre el drama dels narcopisos

Els grups acusen l'alcaldessa de desentendre's dels problemes dels veïns del Raval

La gestió a Ciutat Vella genera una agra picabaralla entre el Govern i els seus exsocis del PSC

zentauroepp42084408 narcopisos180214184216

zentauroepp42084408 narcopisos180214184216 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts

Els grups de l'oposició imposaran a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, la celebració d'un ple extraordinari sobre el drama que els narcopisos suposen per als veïns del Raval. La qüestió s'ha convertit en un dels temes centrals del ple: s'han discutit i aprovat tres proposicions de Ciutadans, ERC i el PSC sobre el fenomen, després que una investigació d'EL PERIÓDICO desvelés la localització i la propietat de 40 narcopisos al barri. De fet, diversos grups s'han preguntat en veu alta per què el Govern municipal no ha sigut capaç de proporcionar abans aquest cens.

Les iniciatives dels tres grups inclouen diversos camps. Ciutadans ha proposat que es negociï amb els propietaris de les vivendes buides per destinar-les a vivenda social i assequible. ERC ha reclamat que s'activi un protocol d'intervenció a les vivendes ocupades, que comprengui mesures de seguretat i d'atenció social, així com destinar recursos per actuar d'urgència per garantir la convivència veïnal. Els republicans també han sol·licitat agilitzar l'adjudicació i l'entrega dels pisos de propietat municipal de la zona. El PSC ha proposat el ple extraordinari, no sense abans “constatar el fracàs del Govern”, com diu en la seva iniciativa.

Tant la proposta de Ciutadans com la d'ERC han prosperat amb el suport de tots els grups menys la CUP. La del PSC ha suscitat el rebuig de la CUP i del grup del Govern, Barcelona en Comú. No obstant, es dona la paradoxa que les iniciatives amb més suport podrien quedar en res: les proposicions no resulten vinculants. En canvi, el ple extraordinari sí que es podrà concretar: perquè sigui convocat es necessita que ho reclamin dos grups, que sumin almenys 11 regidors. El republicà Alfred Bosch ha advertit al socialista Jaume Collboni que ERC se sumava a la seva petició. I fonts del PDECat i de Ciutadans han informat que faran el mateix. Entre els quatre grups sumen 24 regidors.

 Abandonats

“Els veïns del Raval se senten abandonats”, ha afirmat la regidora de Ciutadans Marilén Barceló, que s'ha referit a la reunió que Colau va celebrar amb els veïns aquesta setmana. “¿Vostè va fer un recorregut pel districte?”, li ha preguntat amb sorna. Barceló ha considerat “lamentable” que els veïns s'hagin hagut d'organitzar per frenar les ocupacions. Ha al·ludit a la informació d'aquest diari, com altres regidors.

Per exemple, el republicà Bosch: “L'ajuntament ha de ser capaç de gestionar les seves propietats. No té nom que l'ajuntament tingui pisos on es trafica amb drogues". El regidor ha reclamat la reunió de la junta de seguretat per abordar diverses qüestions: un increment de la dotació perquè hi hagi vigilància 24 hores.

Del mal estat de la relació entre Collboni i el Govern m'ha donat fe el debat sobre els narcopisos. Barcelona en Comú ha justificat el seu vot favorable a les propostes de Ciutadans i ERC i no a la del PSC per considerar que només perseguia “fer mal”, en paraules de la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin.

Com a la Barcelona preolímpica

“El Raval és un tema de ciutat. El Govern demostra de nou la seva falta de rumb, que ha perdut el nord”, ha dit Collboni, que ha assegurat que al seu grup no el fa feliç demanar el ple extraordinari. Segons el socialista, la situació al Raval retrotreu “imatges preolímpiques que consideràvem superades”. A continuació ha elogiat la “transformació” de Ciutat Vella que van fer els governs de Pasqual Maragall.

Tan dura com Collboni s'ha mostrat la regidora del PDECat Mercè Homs, titular de Ciutat Vella quan Trias era alcalde. Després d'anunciar el vot favorable a les tres propostes, Homs ha afirmat: “Han perdut el Raval i amb ell tot el districte. Van menysprear tot el que vam fer i ara en paguen les conseqüències”. “Costarà molt recuperar el terreny guanyat per les màfies ocupes i traficants”, ha lamentat.

Notícies relacionades

“La situació recorda la Barcelona dels 80 i els 90”, ha considerat el popular Alberto Fernández Díaz, mentre que la regidora de la CUP Maria Rovira ha culpat del que passa al Raval el neoliberalisme, el capitalisme i els fons voltor.

“No hem abandonat els veïns”

“No estic d'acord que hàgim abandonat els veïns. Hem fet el que hem pogut per acompanyar-los”, ha assegurat Gala Pin. La tensió ha tocat sostre quan el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha pres la paraula per corregir Collboni sobre un debat anterior, de vivenda, i li ha llançat una pulla: “Vostè és tan socialista com jo escandinau”.