DEL 16 AL 18 DE FEBRER
El festival Llum Barcelona creix i es trasllada al Poblenou
El festival d'art lumínic tindrà lloc del 16 al 18 de febrer i constarà de 47 muntatges fets per 35 artistes, companyies o escoles
jcarbo18250759 llum barcelona180208131236 /
La llum com a estètica, com a eina artística: és el principi de l’art lumínic i dels festivals cada vegada més nombrosos organitzats al voltant d’aquesta disciplina relativament nova. Barcelona es va sumar fa set anys al circuit amb el seu propi esdeveniment, Llum Barcelona, que fins a l’any passat va tenir sempre lloc al barri antic, i que aquest febrer es trasllada al Poblenou, al barri tecnològic, potser el seu espai natural. Una mudança que els organitzadors van explicar ahir de moltes maneres i amb diversos arguments, i la conveniència del qual el gerent de l’Institut de Cultura de Barcelona (Icub), Valentí Oviedo, va argumentar així: «Pensar que només tenim Ciutat Vella com a espai per mostrar el que és capaç de fer Barcelona seria pensar la ciutat en termes molt petits».
El festival duplica el nombre d’espectacles i instal·lacions respecte al 2017, multiplica substancialment la inversió (gairebé un milió d’euros, «2,5 vegades» la inversió de l’any passat, va dir Oviedo) i torna a apostar per una barreja d’artistes internacionals, artistes locals i alumnes de les escoles d’art, disseny i arquitectura de la ciutat. Amb la seva barreja d’edificis ultramoderns, espais en transformació i espais desangelats, el barri, diuen els organitzadors, ofereix el que tot artista lumínic anhela: un tapís variat. «Possiblement ens sorprendrà més que Ciutat Vella», va explicar la comissària, Maria Güell.
QUATRE QUILÒMETRES
Notícies relacionadesGüell i la directora de Festes i Tradicions de l’Icub, Marta Almirall, van subratllar el fet que al contrari que a Ciutat Vella no hi ha «condicionament monumental», i per tant «hi ha més llibertat per intervenir en l’espai», i que, en resum, el 22@, el districte tecnològic, «casa més» amb un festival de llum i tecnologia. Potser un altre valor afegit és que al Poblenou no hi ha Fossar de les Moreres, per tant no hi ha risc que sorgeixi una polèmica com la de l’any passat, quan un grup d’ofesos van considerar que la instal·lació d’uns estudiants de Belles Arts de la UB ofenia la memòria dels caiguts.
Llum Barcelona tindrà lloc del 16 al 18 d’aquest mes. Hi participaran 35 artistes, companyies o escoles que posaran a l’abast del públic 47 muntatges repartits en un recorregut de 4 quilòmetres que es recomana començar pel Museu del Disseny, a la plaça de les Glòries. La cridada a ser convidada il·lustre és la canadenca Monique Savoie, fundadora de la Société des Arts Téchnologiques de Mont-real i una artista amb el rètol de pionera: «Fa 20 anys, ningú sabia de què parlava», diu un dels perfils seus que circulen per internet. «Una persona il·luminada», va fer el joc de paraules Almirall. És un art tan recent, de fet, que els artistes més veterans ronden els 40 anys. Un d’aquests artistes, Santi Vilanova, professor de l’Escola Eina i tutor del projecte que els alumnes de 4t de Disseny presenten en la cita, Fuga, va assistir a la presentació i va parlar de la importància d’un esdeveniment com aquest per als locals. «Per a molts ha sigut una plataforma de llançament i un lloc per fer contacte amb altres festivals –va dir–. D’aquesta manera, el suport al talent local es transforma en professionalització».
- Apunt ¿Ocupats o imbècils?
-
Ofert per
- Ariadna Gil: "La mirada a una dona que abandona la seva família és diferent que si ho fa un home"
- Sánchez demana renunciar a fons de la UE per reconstruir València
- Reestructuració bancària Espanya pagarà demà 4.575 milions del rescat europeu a la banca del 2012
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- 448 al dia MAPA | Els 10 radars de Barcelona que més multes han posat aquest 2024
- Massa Liverpool a Girona
- Mbappé, Vinícius i Bellingham validen l’envit d’Ancelotti
- El trasllat dels bombers de l’Eixample perd suports