LLUITA CONTRA LA GENTRIFICACIÓ A LA CAPITAL CATALANA

BCN frena dues rehabilitacions per violar normativa i drets d'inquilins

Els fons d'inversió van realitzar grans reformes camuflant-les en comunicats d'obres menors

En una de les finques aturades encara hi viu una família amb dos fills menors pendents de reallotjament

zentauroepp41766362 barcelona 24 01 2018 barcelona posible deshaucio de felician180205142556

zentauroepp41766362 barcelona 24 01 2018 barcelona posible deshaucio de felician180205142556 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ / BARCELONA

L’escala de Murillo, 12, era estreta per si mateixa. Ara és pràcticament intransitable, des que la van apuntalar, amb un puntal un esglaó sí, un altre no. La propietat, Vertice Nedax SL, societat vinculada a Norvet SL, està fent una rehabilitació integral de la finca per convertir-la en pisos de luxe, segons anuncia en la seva pàgina web. Unes obres que l’Ajuntament de Barcelona va anunciar ahir que han sigut suspeses. Els serveis tècnics de Sants-Montjuïc van confirmar que el promotor havia tramitat una vintena de comunicats d’obres concretes, quan en realitat estava portant a terme una reforma total.

Tot plegat, a més, quan encara hi ha una família, un home amb els seus dos fills menors vivint en condicions precàries a l’edifici. «En aquest cas la propietat no només va incomplir la normativa fent obres sense el permís corresponent, sinó que va incomplir amb aquest inquilí la seva obligació legal d’oferir un allotjament durant les obres per evitar-li els inconvenients i per la seva seguretat», va assenyalar la regidora de Sants-Montjuïc, Laura Pérez, en la roda de premsa en la qual va anunciar aquesta i una altra suspensió d’obres a dos fons d’inversió.

BATALLA VEÏNAL 

Feliciano, el pare de família de Murillo, 12, recorda que està apuntat a la Mesa d’Emergència Habitacional de l’ajuntament des de l’abril, a l’espera d’una alternativa. «L’anunci del consistori arriba després que el Sindicat de Barri del Poble-sec faci mesos que està denunciant aquestes pràctiques per part de Norvet. No n’hi ha prou d’aturar les obres. Exigim un pis per a Feliciano i la seva família al barri», assenyala un portaveu de l’organització veïnal.

La setmana passada aquest grup de veïns va ocupar les obres del mateix fons inversor a Poeta Cabanyes, 33, també al barri. Després de l’acció, l’ajuntament va comprovar que l’enderrocament de l’edifici es va fer sense haver realitzat el pagament corresponent a les taxes, i per aquest motiu els ha obert un expedient sancionador.

FINS A AIXECAR UNA PLANTA 

Notícies relacionades

A més del cas del Poble-sec, el consistori va anunciar que ha aturat les obres al 609 del carrer de Consell de Cent, propietat de Sort Bwok SL. La societat xinesa, «només amb dos comunicats i quatre justificants d’obres», va rehabilitar tot l’edifici, va ampliar la volumetria i fins i tot hi va col·locar un ascensor. «L’increment de volum s’haurà d’enderrocar, perquè d’acord amb el planejament de la zona, no està permès aquest increment», va dir Josep Maria Montaner, regidor d’habitatge de Sant Martí.

Pérez i Montaner van recordar també que Norvet SL està sent investigada per haver contractat l’empresa Desokupa per a un desallotjament extrajudicial, cas en què l’ajuntament es va personar. I el consistori va paralitzar fa uns mesos a la mateixa empresa unes obres al carrer d’Aragó, 477, per tramitar 25 comunicats per fer una gran rehabilitació.