ADEU A UN EQUIPAMENT

Els últims dies del Núria

El mercat municipal de la part alta de Ciutat Meridiana tancarà passades les festes de Nadal després d'anys en l'oblit

Els veïns de l'empobrit enclavament quedaran pràcticament orfes de comerç de proximitat

zentauroepp41021369 barcelona 20 de noviembre de 2017 clientes del mercat de n171120150932 / RICARD FADRIQUE

zentauroepp41021369 barcelona  20 de noviembre de 2017  clientes del mercat de n171120150932
zentauroepp41021370 barcelona  20 de noviembre de 2017 la sra  d az   ltima para171120150752
zentauroepp41021368 barcelona  20 de noviembre de 2017    manuel garc a  antiguo171120150807

/

4
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Per evidenciar la vida que va arribar a tenir el mercat, Rosa María Blanco, la Gallega, com li diuen tots, explica que entre la clientela es va arribar a sortejar ¡un cotxe! Un Seat Panda. Ho recorda bé perquè li va tocar a ella, veïna de la part alta de Ciutat Meridiana des de fa «més de 40 anys». Des que es va casar, com tantes parelles joves que van estrenar aquells blocs llavors acabats d’aixecar; parelles que s’han fet grans, els  fills de les quals se n’han anat del barri, si no ho han fet també elles. D’això del cotxe fa uns 25 anys, o gairebé 30, depenent de qui ho recordi. «Aleshores valia 517.000 pessetes, però ens en van donar 475.000, com que havia estat aquí exposat, ja no ens el van comprar com si fos nou», recorda la dona de prodigiosa memòria. «Em va quedar clavat perquè aquell matí havíem anat al banc a demanar un préstec per arreglar el taxi, que s’havia rebentat amb una de les glaçades que queien aquí, i el vam anar a anul·lar», prossegueix la Gallega a la barra del bar que queda obert en una de les entrades del mercat de Núria, que abaixarà la persiana de forma definitiva després de les festes de Nadal.

Blanco es pren el seu tallat al costat de Nicolás Plaza, el seu veí des que va arribar al barri. «Tu vas arribar abans, que ets català», li recorda. Conversesn amb María José López, a l’altre costat de la barra. Quan tanqui aquest ara com ara més que decadent mercat, López reobrirà en el de sota, mercat que tampoc viu el seu millor moment, però que encara resisteix.

Deixadesa municipal

A més a més del bar, a Núria hi queda només la fruiteria, que es traslladarà al mercat de l’Estrella, a Pi i Margall. «Fa 29 anys que som aquí. Aquí vaig criar les meves filles i aquí he tingut la meva neta en una hamaqueta rere el taulell», explica amb pena María Carmen Díaz mentre mira la seva colorida parada, cuidadíssima malgrat la soledat que l’envolta. «Totes les parades estan fetes pols, ens han deixat aquí fins que ens hem mort», retreu López denunciant la històrica deixadesa municipal amb el mercat. «En 55 anys mai li han fet res», acaba dient.

La principal preocupació entre la fidel però escassíssima clientela són les persones grans. «Molts depenen que els seus fills els facin la compra, la majoria dels pisos no tenen ascensor», coincideixen. «Ara per anar al mercat de sota depenen del papamòbil [com anomena l’ascensor inclinat], que s’espatlla cada dos per tres i triguen una vida a arreglar-lo», prossegueixen. Coincideixen també a dir que el mercat tanca, en definitiva, per la falta de clientela: «Els nous veïns, migrats, tenen altres costums a l’hora de comprar. No tenen cultura de mercat; van al Mercadona i omplen el carro».

Carmen Ibar té 67 anys i n’ha viscut la meitat en aquests blocs. Com les seves veïnes, no li sembla bé que tanquin el mercat, que va començar a apagar-se fa una dècada. «La cansaladeria va ser l’última que va tancar. Se’n va anar de vacances, sense acomiadar-se, i ja no va tornar», explica la dona, que va a comprar al mercat de Montserrat, a la Via Favència. «Ja que he d’anar en metro, vaig al de Montserrat, hi ha més varietat», explica.

La regidora de Nou Barris, Janet Sanz, té clar que «els mercats públics no poden ser deficitaris». «El model Mercadona ha fet molt de mal als territoris», afegeix la regidora, que posa al damunt de la taula un tercer element: «Ja pots dinamitzar el comerç, que si no tens diners, no gastes». I aquesta és la realitat de Ciutat Meridiana, tan crua com certa.

Notícies relacionades

Sobre el futur de l’edifici –900 metres quadrats de propietat municipal– Sanz assegura que ho estan estudiant juntament amb els veïns. «Alguna cosa hi han de fer. Si això ho  deixen buit, en dos dies cada parada es convertirà en una habitació», adverteix Blanco. «Primer hem de tancar el traspàs de Mercats, actual propietari, al districte, cosa per a la qual no hi haurà problemes», recorda Sanz, que assegura que estan fent un estudi sobre les necessitats alimentàries de la part alta del barri per intentar impulsar algun tipus de cooperativa de consum de proximitat en «una part» de l’actual mercat.

La resta serà un equipament, «probablement on reubicar entitats en precari o sense local», diu Sanz, que també assenyala que Ciutat Meridiana està en el pla de barris de la Zona Nord de Nou Barris, on, a més de rehabilitar vivendes, es vol dinamitzar la zona esportiva.