ACORD ENTRE EL CONSISTORI I EL CLUB

Campanya per reduir les molèsties als veïns del Camp Nou

L'ajuntament i el Barcelona es proposen pal·liar els efectes de les aglomeracions en dies de partit

'El Barça estima les Corts' comptarà amb anuncis a la zona i un vídeo que s'emetrà a l'estadi

aguasch2408426 barcelona   20 11 2004   cola  de aficionados en las taquill170704193639

aguasch2408426 barcelona 20 11 2004 cola de aficionados en las taquill170704193639 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust

Cada vegada que hi ha un partit al Camp Nou, desenes de milers de persones van a l’estadi. Quan s’acaba el partit, 70.000 ànimes l’abandonen juntes. És una invasió de la Travessera de les Corts que es repeteix almenys en dues ocasions cada mes. La imatge és la de la marabunta ocupant el carrer mentre alguns motoristes intenten evitar-la marxant minuts o segons abans. Aleshores la Guàrdia Urbana talla el carrer als cotxes que circulen en sentit Llobregat i l’èxode culer es completa lentament. Abans del partit, s’ha produït l’arribada, més gradual.

Tot això és una petita revolució quotidiana per als veïns de la zona, que són els principals perjudicats per l’aglomeració que s’hi produeix els dies en què hi ha partit. Per pal·liar els efectes de tot plegat, l’Ajuntament de Barcelona i el Barça van crear una taula de convivència en la qual també participen la Guàrdia Urbana, els Mossos d’Esquadra, els veïns i les entitats que els agrupen. La taula existeix des del febrer, es reuneix cada tres mesos i ja ha donat el seu primer fruit: una campanya de conscienciació per combatre les situacions d’incivisme.

Instal·lació d’urinaris

Amb el lema El Barça estima les Corts, la campanya –feta en català, castellà i anglès–, comptarà amb presència als carrers del voltant del Camp Nou i es projectarà als video-marcadors de l’estadi. Persegueix reduir les molèsties per la via de convèncer el que assisteix al partit que tingui en compte els que resideixen al barri.

En un costat hi ha l’afectació sobre la circulació, però en l’altre es troben les actuacions incíviques que afecten la netedat. El consistori instal·larà urinaris als jardins de Bacardí, zona que genera moltes queixes veïnals per com queda els dies en què l’equip juga a l’estadi. Segons l’ajuntament, des del principi d’aquesta temporada s’ha intensificat la tasca de buidatge de les papereres i la neteja i el reg dels carrers.

La campanya va ser presentada ahir pel regidor de les Corts, Agustí Colom, i el portaveu del Barça, Josep Vives. Colom va fer un balanç positiu dels treballs de la taula de convivència i va presentar Eduard Català, un veí de la zona que en forma part. Català, que va revelar que no li agrada el futbol, va demanar que la campanya no s’aturi quan s’acabi la temporada. Va subratllar, a més a més, que no és un «capritx veïnal» i que qui viu en aquella zona coneix les situacions que es donen quan hi ha més de 50.000 persones en quatre carrers. Com a exemple va destacar que és habitual que moltes d’elles orinin als jardins.

Notícies relacionades

Vives va assegurar que el Barça està profundament arrelat a les Corts i va destacar que 11.300 socis de l’equip hi viuen. «Nosaltres també som veïns del barri, uns veïns especials: ocupem molt d’espai i movem molta gent cada 15 dies. I com que som conscients d’això, som solidaris amb els veïns. El Barça no ha d’embrutar el barri, ha de respectar el descans dels veïns i no pot tolerar actuacions incíviques», va afirmar. Segons Vives, «ser del Barça és també això: ser cívic. Qui no es comporta així no és del Barça».

La campanya també està pensada per a les aficions visitants, encara que no tant per als altres visitants, aquells que també els dies en què no hi ha partit van al Camp Nou a fer una visita turística. Colom i Vives van explicar que el pacte entre el club i l’ajuntament sobre l’Espai Barça, tancat el juliol passat, segueix el seu curs. Es calcula que si no hi ha sobresalts en el tràmit administratiu, la reforma de l’entorn del Camp Nou s’iniciarà el gener del 2018.