INICIATIVA CIUTADANA

La Rambla gira full, però no oblida

Barcelona retira les ofrenes dipositades després dels atemptats perquè el comerç i els veïns recuperin la normalitat

Hi haurà un únic espai provisional d'homenatge i ja es pensa en una futura senyalització memorial

 La Rambla buida després de retirar-se els altars i memorials ahir a la nit. / ACN/VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
Víctor Vargas Llamas
Víctor Vargas Llamas

Periodista

ver +

Ahir va ser l’últim dia de dol rigorós a la Rambla per l’atac terrorista del dia 17 d’agost. El dolor seguirà per sempre, per descomptat, però així com les tradicions religioses marquen un termini per complir el dol, també el plany ciutadà que ha inundat l’emblemàtic passeig barceloní ha de tenir una data de caducitat, almenys oficial. L’ajuntament de la capital catalana va decidir començar a retirar durant la nit de dilluns a dimarts les ofrenes espontànies que han fet milers de ciutadans de tot origen i condició per honrar la memòria de les víctimes i traslladar al món un missatge de concòrdia. També d’esperança, pels 19 ferits que segueixen hospitalitzats, quatre en estat crític.

El material serà sotmès a un procés  de documentació i patrimonialització

 La iniciativa té un evident rerefons espiritual i obeeix a l’instint humà de supervivència, però també hi ha un girar full més pragmàtic, relacionat amb l’obligada necessitat que la ciutat recuperi el pols habitual, de «normalitzar» la realitat quotidiana de veïns i comerciants d’aquest espai, segons va exposar el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello. A partir d’avui, els ciutadans podran seguir realitzant les seves aportacions en un únic lloc que el consistori concentrarà a l’inici del passeig, al voltant de la boca de metro de Plaça Catalunya.

El referent de París

La decisió no és fàcil, fins i tot pot no ser popular, però és «imprescindible», va recordar Pisarello, que va apel·lar a experiències com la de París, on la plaça de la República es va inundar d’homenatges a les víctimes de l’atac terrorista, que ara es concentren a l’estàtua de bronze que presideix l’espai. També el monument va ser objecte d’una neteja a fons per eliminar-ne grafitis i restes i tornar a recuperar el seu lustre artístic.

La retirada del material d’homenatge va estar precedida d’un procés de «documentació, patrimonialització i posada en valor» de les mostres i expressions espontànies de dolor i solidaritat de la ciutadania després dels atacs de la cèl·lula gihadista gestada a Ripoll. La proposta l’ha coordinat un equip consistorial en què s’han integrat el comissionat de Programes de Memòria, el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) i l’Arxiu Municipal de Barcelona. Pisarello va recordar que «hi ha espais en els quals a penes es pot caminar» per apel·lar a la necessitat de fer que la Rambla torni a recuperar la seva condició d’«espai transitable, així com la seva vida comercial».

 Serà el punt final de les rotllanes espontànies i imperfectes, que s’han originat al voltant dels fanals i els arbres per exhibir els sentiments dels transeünts. També de les ofrenes a la font de Canaletes i al mosaic del Pla de l’Os, obra de Miró, les dues concentracions més grans de tributs dels transeünts. Espais de manifestacions necessàries després de la dura i llarga ressaca dels atemptats. Varietat de flors, amb una indiscutible hegemonia de roses, i una autèntica allau de peluixos. Samarretes, cartells religiosos i espelmes, moltes espelmes. També records per no associar l’islam amb el gihadisme, i per qüestionar el rol de Mariano Rajoy i del Rei en la venda d’armes.

Feina artesanal

Notícies relacionades

Pisarello va subratllar que, abans de la retirada d’objectes, tècnics municipals han fet una feina «artesanal i acurada» per documentar els 131 memorials, el cens total de tots els que s’han col·locat a la Rambla, per petits que fossin. El consistori ha creat un registre i un catàleg exhaustiu de tots els elements aportats pels ciutadans, un material amb el qual preveu obrir un procés per consensuar amb oposició i entitats quina serà la senyalització memorial escollida per transmetre els luctuosos fets i rendir un homenatge a les víctimes.  

Hi ha censats 131 memorials al llarg  de tot el passeig

 Un valuós material censat que s’uneix a les impressionants mostres d’empatia envers les víctimes que es reflecteixen als llibres de condolença habilitats per l’ajuntament. S’han comptabilitzat més de 18.000 firmes i dedicatòries, que conformen un patrimoni que també es digitalitzarà, i s’unirà als més de 29.000 missatges que fins ahir s’han rebut a l’espai virtual per a condol.