SEGURETAT CIUTADANA

Els Mossos i la Urbana impulsen un pla de xoc contra els furts al metro

La policia autonòmica sosté que en els cinc primers mesos de l'any hi ha hagut un repunt del 15% d'aquests delictes

Simulació feta per la Guàrdia Urbana dels mètodes utilitzats pels carteristes al metro. / periodico

3
Es llegeix en minuts

Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona començaran a aplicar a partir de la setmana que ve un pla de xoc conjunt per reforçar la seva presència al metro de Barcelona, després que els primers cinc mesos d'aquest any han repuntat un 15% els furts al suburbà.

El cap dels Mossos d'Esquadra a Barcelona, el comissari Joan Portals, ha ressaltat que si bé els furts al metro han pujat, els robatoris a domicilis, una altra de les principals preocupacions ciutadanes en matèria de seguretat, han baixat els primers cinc mesos del 2017 en un 12,9%, i han continuat així la reducció del 18% de l'any passat.

Portals va ser nomenat, al maig, cap de la comissaria de la Regió Policial Metropolitana de Barcelona, en substitució del comissari Joan Carles Molinero, que va ser ascendit a cap de la Comissaria Superior de Coordinació Central.

L'alt càrrec de la policia autonòmica ha detallat que els Mossos tenen constància actualment de la presència d'uns 35 carteristes reincidents a Barcelonauns 35 carteristes , que se centren especialment a robar turistes en estacions del metro de l'Eixample o de Ciutat Vella.

ALTS I BAIXOS

Tot i l'augment del 20% dels turistes a Barcelona entre els anys 2009 i 2016, en el mateix període es va aconseguir reduir en un 19% els furts a Barcelona, especialment per la presència i la pressió policial.

Però durant els primers cinc mesos del 2017, en què el nombre de passatgers del metro ha augmentat un 8,7%, la xifra de furts comesos al suburbà barceloní ha crescut en un 15%.

Davant aquesta situació, la Mesa de Coordinació Operativa integrada pels Mossos i la Urbana ha acordat implementar de forma immediata un dispositiu conjunt per incrementar fins al 30 de setembre la presència policial al metro, especialment amb agents de paisà, que són els que practiquen la majoria de les detencions.

Portals ha destacat que, durant l'any passat, el 53% de les detencions per furts es van practicar in frangati a Barcelona -el 41,5% en els cinc primers mesos del 2017-, per això és important redoblar la presència policial al metro per combatre el repunt.

Per lluitar contra els reincidents, Portals ha advocat per mantenir l'estratègia iniciada el 2005 conjuntament amb la fiscalia i la judicatura, que des d'aleshores ha permès dictar 158 sentències amb ordre de prohibició d'entrada al metro, fet que ha provocat que molts carteristes marxessin de Barcelona.

De fet, els Mossos d'Esquadra pretenen ara seguir una estratègia semblant amb els 35 carteristes reincidents que consideren que actuen habitualment al metro de Barcelona.

Els Mossos i la Urbana analitzaran setmanalment l'evolució del pla de xoc, per poder-lo redissenyar i reorientar en funció de les necessitats que es vagin establint amb el pas dels dies.

Portals també ha advertit que els ciutadans tenen un "paper important" a l'hora d'evitar els furts, per exemple no descuidant les seves pertinences en aglomeracions, perquè només amb la presència policial no es pot combatre aquest fenomen.

ROBATORIS A DOMICILI

Notícies relacionades

Respecte a la lluita contra els robatoris amb força als domicili, ha recordat que per als Mossos d'Esquadra s'ha convertit en una "prioritat" i ha destacat que, després d'aconseguir una reducció del 18% el 2016, es manté la tendència a la baixa els primers cinc mesos del 2017, en què s'acumula un descens del 12,9%.

En aquest sentit, ha afirmat que han constituït un grup de treball, del qual forma part el servei d'assessorament jurídic de la Direcció General dels Mossos d'Esquadra, per plantejar propostes de reformes normatives, com per exemple que els jutges autoritzin amb més facilitat als investigadors l'accés al posicionament del telèfon mòbil de persones investigades per aquests delictes.