EL MALSON DE LA VIVENDA A CIUTAT VELLA

L'últim veí d'una finca del Raval presenta una querella per assetjament immobiliari

MK Premium va comprar el número 13 del carrer de Lancaster en estat ruïnós, i va oferir diners a les famílies que hi vivien perquè se n'anessin

Un inquilí, amb un fill petit i la dona embarassada, no ho va acceptar i es va quedar a l'immoble, però l'empresa diu que no paga el lloguer

zentauroepp38871330 barcelona   barcelones     12 06 2017    barcelona   querell170613143242

zentauroepp38871330 barcelona barcelones 12 06 2017 barcelona querell170613143242 / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ / BARCELONA

Shiplu Ahmed, l'últim veí del 13 del carrer de Lancaster, ha fet pública aquest dimarts la presentació al jutjat d'una querella per assetjament immobiliari contra l'empresa d'inversió patrimonial MK Premium, propietària de l'edifici on encara viu, al barri del Raval, a un pas de la Rambla.

La companyia va adquirir fa un any la finca on resideix Ahmed, amb la seva dona i els seus dos fills (un és un nadó), en estat ruïnós, amb la intenció de buidar-la i "fer créixer el seu valor". Per això, va anar oferint diners als veïns perquè se n'anessin. Pagaven una indemnització diferent de cada un, en funció de la durada del contracte en vigor, i els donaven totes les facilitats per al trasllat, fins i tot pagar la mudança. Però Ahmed no va acceptar anar-se'n. La seva dona estava embarassada, i el seu fill, escolaritzat al barri, i no volia ni se'n podia anar.

FINCA DETERIORADA

Al ser els únics que es van resistir a deixar l'edifici, es van quedar sols, a l'últim pis d'una finca extremadament deteriorada, en què la propietat no ha invertit en anys, òbviament sense ascensor, amb totes les portes blindades. Una dona embarassada que acabava d'arribar a Europa i sense coneixements de la llengua, pràcticament tot el dia sola, mentre el seu marit treballava. 

Després de la compra de l'immoble per MK Premium, Ahmed, que tenia contracte de lloguer en vigor fins al 2019, explica que va seguir pagant a l'anterior propietari "per desconeixement". "Em van enviar una carta, però no la vaig entendre; vaig pensar que era publicitat, i vaig seguir ingressant els diners on sempre", assegura el pare de família. Al tornar-li els pagaments, Ahmed es va començar a preocupar. "Jo sempre he volgut pagar", no es cansa de repetir. Va preguntar llavors què passava als veïns, que cada vegada eren menys i no li van ser de gran ajuda. "Ara he trobat suport -agraeix-; però al principi estava sol". 

"Aquest és un exemple clar de violència immobiliària; situació que l'especulació està provocant a la majoria de barris de Barcelona que tenen algun tipus d'interès com a reclam turístic", ha assenyalat Andrés García Berrio, advocat de la família.

PASSAR ALS FETS

Més enllà de la querella contra la propietat, la família demana solucions a l'Administració. "És molt complicat viure en aquesta finca, i encara més amb dos nens petits. No hi ha subministraments, ni de llum ni d'aigua", afegeix el lletrat, que insta l'Ajuntament de Barcelona a crear amb urgència una taula per oferir una solució a la família. "Volem que passin de les paraules als fets", subratlla.

Notícies relacionades

Pel que fa a les paraules, la regidora de Ciutat Vella, Gala Pinva denunciar al seu perfil de Facebook la situació de la família de Lancaster, 13, afirmacions que va reiterar en un cara a cara amb un dels representants de l'empresa en directe a TV-3. El grup inversor va demandar llavors la regidora Pin per injúries i calúmnies. En l'acte de conciliació, l'empresa va demanar a la regidora -i fins i tot a l'alcaldessa Ada Colau en un comunicat- que demanés perdó. Pin s'hi va negar, i per això ara aniran per la via penal. 

Des de MK Premium s'informa que l'única querella que actualment els consta és la que ha interposat la companyia contra l'inquilí, perquè fa més d'un any que no paga el lloguer, i de la qual s'espera sentència a favor ben aviat. La companyia assegura que li ofereix un lloguer de 300 euros al mes, molt per sota de la mitjana, i que li ha sol·licitat per diverses vies, i també per burofax, el cobrament de les rendes pendents, però l'inquilí s'ha negat a pagar-les.