L'Agència Europea del Medicament estarà a la torre Agbar si Barcelona n'és la seva nova seu

Colau, Comín i Montserrat es reuneixen per escenificar l'acord sobre l'emplaçament

Al juny se sabrà si l'organisme, que abandonarà Londres, s'allotja a la capital catalana

La torre Agbar, candidata a ser seu de l’Agència Europea del Medicament. / ELISENDA PONS / EFE VÍDEO

1
Es llegeix en minuts
TONI SUST / BARCELONA

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el conseller de Salut, Toni Comín, i la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, s'han reunit aquest divendres a la tarda per tancar una proposta de seu per a l'Agència Europea del Medicament en cas que l'organisme, que actualment està a Londres i que l'abandonarà a causa del 'brexit', s'acabi ubicant a Barcelona, una de les ciutats candidates.

L'ajuntament, la Generalitat i el ministeri van exhibir a principis d'abril la voluntat de treballar en equip perquè la candidatura de la ciutat s'acabi imposant a les seves rivals en aquesta pugna: Amsterdam, Frankfurt i Copenhaguen.

HOTEL DESESTIMAT

L'antiga torre Agbar va ser venuda per l'empresa de l'aigua a la immobiliària Merlin Properties Socimi al gener, després de diversos compromisos amb fons d'inversió que volien instal·lar un hotel de luxe a l'edifici, una idea que va ser desestimada.

L'ajuntament es va proposar impedir-ho apel·lant a la moratòria hotelera imposada pel govern de Colau, però administrativament no es podia aturar. De tota manera, les traves del consistori van ser assenyalades com alguns dels motius que el projecte no prosperés.

La complexitat tècnica de convertir un edifici d'unes característiques molt especials en un hotel es va convertir en un obstacle definitiu. L'hotel havia de tenir 380 habitacions, però el cost de la transformació, tenint en compte la seva estructura cilíndrica, obligava a una inversió d'una envergadura excessiva.

Notícies relacionades

A l'abril, Colau es va reunir amb l'actual propietat del que ara es defineix com la torre Glòries, que va estar d'acord a reservar l'immoble com a possible seu de l'agència europea fins al juny, quan es decidirà on s'ubica. L'agència llogaria l'immoble. Si s'imposa la capital catalana, es tancarà amb èxit un capítol polèmic, el del futur del ‘supositori’ de Glòries, que va causar controvèrsia quan el consistori va insinuar que havia fet tot el possible per frustrar el projecte hoteler.

ACTIVITAT

L'Agència Europea del Medicament és responsable d'autoritzar la dispensació als ciutadans dels medicaments que es consumeixen en l'àmbit de la Unió Europea, així com de supervisar que es compleixen els requisits d'elaboració i de seguretat. També vigila els efectes del consum una vegada els fàrmacs arriben al mercat.