El pols de Colau contra les elèctriques desperta l'interès d'altres municipis

Els ajuntaments estan a l'espera del final del recurs presentat per Gas Natural i Endesa

CiU dona "tot el suport" a la iniciativa del consistori barceloní

icoy37283532 iluminacion barcelona170213204619

icoy37283532 iluminacion barcelona170213204619 / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
CARLES COLS / BARCELONA

Expectants. Així estan municipis com l’Hospitalet, Ba-dalona, Santa Coloma i altres per veure com resol el Tribunal Català de Contractes del Sector Públic el recurs que Gas Natural i Endesa han presentat per les clàusules antipobresa energètica que Ada Colau ha inclòs en el nou contracte de subministrament elèctric de la ciutat per als pròxims dos anys. Endesa i Gas Natural van decidir divendres no presentar ofertes a aquest concurs, convocat per prestar un servei valorat en 65 milions d’euros, i sí que ho han fet, en canvi, una bateria de petites companyies subministradores.

Si el tribunal, que depèn de la Generalitat, desestima el recurs, l’efecte contagi sembla gairebé segur. A l’Hospitalet, per exemple, el contracte expira al novembre, i al maig, segons fonts municipals, es redactaran les bases del concurs, potser també amb condicions de compliment obligat similars a les de Barcelona.

La decisió de Gas Natural i Endesa (aquesta última, adjudicatària encara del servei a Barcelona) de no presentar oferta i contraatacar amb un recurs (al·leguen que se’ls exigeix acceptar les condicions d’un conveni encara pendent de redacció) va propiciar ahir una intensa jornada de contactes telefònics entre els responsables municipals del negociat.

Cadascú té el seu calendari. La caiguda de fitxes de dòmino, si arriba a produir-se, serà a càmera lenta, la qual cosa no li resta interès. A Badalona, per exemple, al contracte amb les elèctriques li queden encara dos anys de vigència. Aquí, l’ajuntament, que manté un pols amb Gas Natural pels talls elèctrics, amb la mateixa alcaldessa al capdavant de les manifestacions, negocia ara una revisió a la baixa dels preus que paga pel servei, i dona per fet que el pròxim contracte inclourà el compliment per part de les companyies d’allò que preveu la llei 24/2015 contra la pobresa energètica.

El que ha passat a Barcelona ha arribat a racons inesperats. L’Associació de Municipis per la Independència, per exemple, assegura que en la pròxima executiva analitzarà el cas, per si es decideix recomanar als associats que segueixin la via oberta per Colau, que ha rebut suport més enllà de les sigles polítiques.

PACTE

El portaveu de CiU a Barcelona, Joaquim Forn, va expressar «tot el suport» a la iniciativa, que «no fa altra cosa que desenvolupar el pacte que totes les administracions catalanes, Generalitat, ajuntaments i diputacions, han establert per treballar de forma conjunta per instar a la corresponsabilitat» en la lluita contra la pobresa energètica.

Notícies relacionades

Tot depèn del recurs que resoldrà el tribunal, una decisió impredictible, com diu, per exemple, el tinent d’alcalde de Terrassa Alfredo Vega. Segons ell, el principal argument de Gas Natural i Endesa té un punt de solidesa.

Les empreses plantegen dues objeccions. Una, que el contracte és avantatjós per a les petites companyies ja que, amb pocs clients finalistes, és díficil que els afecti un cas de pobresa energètica. Una altra, que cita Vega, que el concurs de Barcelona obliga a acceptar condicions d’un conveni de lluita contra la pobresa energètica que, com subratlla una portaveu de Gas Natural, encara no ha sigut redactat, cosa que obliga a acceptar abans condicions desconegudes.