Dues bandes, tres morts

El crim de la Meridiana és l'últim episodi d'un llarg enfrontament entre dos grups dominicans

Els Mossos d'Esquadra temen que la mort d'un líder en aquest tiroteig propiciï una nova represàlia

 

  / SERGIO LAINZ

2
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

El tiroteig de la Meridiana ha sigut l’últim episodi de l’enfrontament entre dues bandes d’homes de la República Dominicana residents a Catalunya. Els investigadors aclareixen que «no són bandes llatines». Senzillament són dos grups violents entre els quals ha esclatat un conflicte d’interessos, que potser guarda relació amb el tràfic de drogues.

    La guerra ve de lluny i ja ha provocat tres morts i tres ferits en almenys cinc tirotejos des del mes d’abril. La preocupació dels Mossos d’Esquadra és que es mantingui l’escalada de violència amb una altra represàlia per venjar l’últim mort, el de la Meridiana.

    El primer crim es va produir el 22 d’abril del 2016 a la disco Koko Premium Club, abans coneguda com a Brisas del Caribe. A última hora de la nit una baralla va acabar a trets. Va morir un home de 28 anys. El segon mort va ser el 28 de novembre, quan el cadàver d’un home de 36 anys amb diversos impactes de bala va aparèixer de matinada en un cotxe aparcat a la vorera de l’avinguda de Catalunya de l’Hospitalet.

Intervenció del cònsol

El tercer mort és el de la Meridiana. El dia 1 de gener un pistoler es va acostar a un Honda Civic gris i va disparar 11 trets a l’interior del vehicle. No volia metrallar el cotxe, va apuntar a l’home que estava al seient posterior –conegut amb el sobrenom de Pinto i membre amb galons d’una de les dues bandes– i també al conductor. Els va donar per morts. Però el conductor segueix viu, en estat crític, ingressat a la Vall d’Hebron.

    Els Mossos tenen presents més enfrontaments que no han transcendit perquè no hi ha hagut morts. Com els tres trets contra la façana del bar El Torito o el tiroteig en què va resultar ferit un jove a Terrassa.

    El cònsol de la República Dominicana, Adriano de los Santos, va mostrar ahir a aquest diari la seva «preocupació» davant els «fets violents» que s’estan produint «en el si de la comunitat dominicana». Després del tiroteig del Koko Premium Club i el doble homicidi de Santa Coloma de Gramenet –en què van morir dos homes durant una baralla vinculada a un cultiu il·legal de marihuana–,

el consolat va impulsar una reunió amb associacions dominicanes per mirar de «buscar solucions».

    El crim de Santa Coloma no està relacionat amb l’enfrontament entre aquestes dues bandes, però va funcionar com a detonant. En la segona trobada van acordar propostes per als ajuntaments de Barcelona, Santa Coloma i l’Hospitalet. De moment tan sols s’han reunit amb aquest últim municipi, que acull 5.000 dominicans dels més de 30.000 que estan establerts a Catalunya.

Notícies relacionades

    Són mesures destinades a impulsar «la pràctica d’esports» 

–com el softbol o el beisbol– i activitats culturals –com promocionar una «casa dominicanocatalana»– per allunyar els joves «dels problemes».