ACTES LA NIT DE CAP D'ANY

75.000 persones inunden l'avinguda Maria Cristina de Barcelona per rebre l'any

La nit ha transcorregut amb normalitat i "civisme" en una celebració ciutadana de música, aigua i focs artificials

Un home ha resultat ferit de gravetat a Madrid al ser apunyalat al barri de Ciudad Lineal

fcasals36736112 barcelona  barcelon s  31 12 2016  sociedad    celebraci n d170101124639

fcasals36736112 barcelona barcelon s 31 12 2016 sociedad celebraci n d170101124639 / DANNY CAMINAL

3
Es llegeix en minuts

Unes 75.000 persones han celebrat aquesta mitjanit l'arribada del 2017 a l'avinguda de Maria Cristina de Barcelona, on ha tingut lloc un espectacle de música, aigua i focs artificials organitzat per l'Institut de Cultura de Barcelona.

Aquest és el quart any que se celebra la festa de Cap d'Any a l'avinguda Maria Cristina amb una celebració ciutadana, acte que en totes les seves edicions "s'ha caracteritzat pel civisme i l'absència d'incidents", segons ha destacat aquest diumenge l'Ajuntament de Barcelona en un comunicat.

En l'edició d'aquest any, el consistori ha volgut fer un format "equiparable al de les grans ciutats europees" a través d'un espectacle "immersiu", amb la presència de foc, ideat de forma perimetral per garantir que l'experiència tingui la mateixa intensitat des de qualsevol ubicació.

L'ajuntament ha utilitzat els espais icònics que té la ciutat -Maria Cristina, la font Màgica, les torres venecianes, les quatre columnes de Puig i Cadafalch i el Palau Nacional- com a marc per integrar foc, música i aigua i convertir-lo en un punt de l'imaginari col·lectiu per Cap d'Any a Barcelona. El consistori va reforçar ahir els accessos a la zona de l'espectacle amb unes barreres de protecció rígides de formigó, que, no obstant, no impedien el pas de vehicles policials o d'emergències.

Aquesta és una de les mesures que Barcelona, com Madrid, ha pres aquest any per garantir la seguretat durant la multitudinària celebració de de Cap d'Any a la ciutat, que finalment s'ha desenvolupat amb total normalitat.

APUNYALAT A MADRID

D'altra banda, un home de 46 anys ha resultat ferit greu després d'haver sigut apunyalat aquesta matinada a Madrid. El succés ha passat al voltant de les sis del matí en un local d'oci situat al carrer Hermanos de Pablo, al madrileny barri de Ciudad Lineal.

Segons han informat els Serveis d'Emergències de Madrid, la nit de Cap d'Any a la capital s'ha saldat amb 31 baralles en total amb ferits, 10 menys que l'any passat. De tots aquests ferits, només ha resultat ferit greu un home que ha patit un atac amb arma blanca i té una ferida a la part dreta del costat.

El SAMUR ha rebut l'alerta pel ferit a Ciutat Lineal al voltant de les 6.30 del matí, l'ha estabilitzat al lloc dels fets i l'ha traslladat a l'Hospital de La Paz amb "pronòstic greu". El succés està sent investigat per la policia.

CONTROLS A LA PUERTA DEL SOL

L'epicentre de la nit va tenir l'escenari principal a la Puerta del Sol, on es va restringir l'accés fins a 25.000 persones i la policia va establir controls de seguretat a les principals entrades per evitar que se superés l'aforament. El SAMUR ha atès al llarg del dispositiu sis persones que han resultat ferides de caràcter lleu generalment per caigudes.

El Servei de Neteja Urgent de l'Ajuntament de Madrid (SELUR), que s'ha encarregat de netejar la Puerta del Sol i els voltants, va començar la tasca després del tradicional raïm, cap a les 12.30 de la nit, i va acabar al voltant de la 1.30 de la matinada. S'han recollit un total de 19.200 quilos de deixalles. SELUR va repartir durant la celebració 3.000 gots de plàstic als filtres d'accés a la Puerta del Sol per evitar que s'introduïssin al recinte vasos de vidres o ampolles.

S'ENFONSA EL TERRA EN UN BAR DE ZAMORA

Almenys 11 persones han resultat ferides de diversa consideració aquesta matinada a l'enfonsar-se el terra d'un establiment hostaler ubicat a la plaça Mayor de Villafáfila (Zamora), segons ha informat el servei d'Emergències 112 de Castella i Lleó.

El succés ha tingut lloc poc abans de les cinc del matí en un bar d'aquesta localitat zamorana de la comarca de Tierra de Campos, on en aquell moment hi havia prop de mig centenar de persones.

El terra s'ha enfonsat i diverses persones han caigut en un celler situat a uns tres metres de profunditat.

Notícies relacionades

Fins al lloc del succés s'hi han desplaçat tres unitats mòbils d'emergència i sis ambulàncies, així com personal sanitari dels centres de salut de Villalpando i Villarrín de Campos, que han atès els ferits abans de traslladar-ne alguns a centres hospitalaris.

Set dels ferits han sigut traslladats en vehicles sanitaris a l'hospital Virgen de la Concha de Zamora, dos en UVI mòbils, mentre tres ferits més han sigut derivats en ambulància a l'hospital comarcal de Benavente i l'onzè al complex assistencial de Lleó.