Castelldefels remunicipalitza la neteja i la recollida d'escombraries

L'ajuntament preveu estalviar mig milió d'euros a l'any i mantenir l'actual plantilla sense rebaixes salarials

icoy36402980 castelldefels161124155252

icoy36402980 castelldefels161124155252 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
CARLES COLS / BARCELONA

La població de Castelldefels remunicipalitzarà la neteja i la recollida d’escombraries de la ciutat. És, tret que algun altre alcalde aixequi el dit i ho desmenteixi, un cas únic de moment. Són diversos els municipis que han fet el pas o estan en procés de capgirar el mitjó de les privatitzacions dels serveis de proveïment d’aigua, però en el de la neteja Castelldefels esbrossa el camí en solitari. El pròxim u d’abril, excepte que apareguin obstacles inesperats, els carrers de la ciutat s’escombraran i els contenidors d’escombraries es buidaran a través d’una empresa municipal i per una factura global inferior a l’anterior, mig milió d’euros menys a l’any.

L’últim contracte de la neteja de Castelldefels va expirar el 2013. S’encarregava d’aquest servei una empresa local, Sersa. Llavors, el PP, que governava la ciutat, va convocar un concurs per renovar la contracta. Potser perquè el municipi havia crescut en població i era un caramel més llaminer, Cespa va entrar en escena, una de les grans companyies del sector. L’equip de govern va pretendre adjudicar el servei per 10 anys i per 62 milions d’euros en total. L’oposició va bloquejar el procés perquè va intuir defectes de forma en el tràmit. Des d’aleshores, l’antiga empresa encarregada segueix al capdavant de la neteja de forma prorrogada. A l’assumir el càrrec d’alcaldessa, Candela López va començar a estudiar la viabilitat de la remunicipalització. Ara està a punt d’executar-la.

NEGOCIACIONS

Segons els càlculs de l’Ajuntament de Castelldefels, el servei es podrà prestar per 5,6 milions d’euros a l’any. Això suposa un estalvi de mig milió anual en comparació amb l’opció de Cespa. Això, com a mínim, ja que una de les singularitats d’aquest servei, que coneixen bé i pateixen tots els alcaldes, és que qualsevol modificació que s’introdueix al que es pacta inicialment (per exemple, un increment de la neteja en un carrer perquè ha augmentat la població) sol ser un maldecap car. Els ajuntaments acostumen a anar amb les mans lligades a l’esquena en aquest tipus de negociacions. Sol ser un ho agafes o ho deixes.

Més econòmic i, a més, més d’acord amb els temps. El parc mòbil encarregat de la neteja a Castelledefels és vell. És una flota de camions i altres vehicles que acostumen a funcionar amb gasoil. L’ajuntament destinarà 10 milions d’euros a disposar de la seva pròpia flota, d’automòbils elèctrics si són unitats petites, i propulsats amb gas, si es tracta de camions. Els veïns, diu López, notaran la diferència pel fet que són més silenciosos.

EFICIÈNCIA PÚBLICA

El repte, segons ha declarat l’alcaldessa, va més enllà de la simple remunicipalització. «De passada desmentirem que aquest tipus de serveis els fa millor el sector privat», ha assegurat. És una qüestió de model. López és alcaldessa com a cap de llista de Movem Castelldefels, la marca local dels comuns, en aliança amb el PSC, Esquerra i CDC. Únicament un quadripartit podia en aquesta ciutat del Baix Llobregat descavalcar el PP de l’alcadia.

En el ple municipal que va posar en marxa el procés de remunicipalització del servei, els populars hi van votar en contra i Ciutadans i CDC es van abstenir.

Notícies relacionades

Els aproximadament 90 treballadors que en l’actualitat fan el servei conservaran tots els seus llocs de treball. Passaran a formar part de la plantilla de l’empresa pública de la ciutat. Els seus salaris no variaran. Estan situats, majoritàriament, entre els 20.000 i els 30.000 euros anuals. 

En el cas que s’hagués portat a terme el traspàs de papers de Sersa a Cespa, amb la subrogació podrien haver quedat exposats a una rebaixa de les seves retribucions. 

Objectiu: millorar en reciclatge