Només 10 cotxes per minut en hora punta a Gran de Gràcia

El carrer gran de l'antiga vila i la Via Laietana viuen amb normalitat el Dia sense Cotxes

Els veïns celebren la retirada del trànsit i proposen que la mesura sigui més duradora

D’ahir a avui. A cinc cotxes per minut. / CAMINAL / CUGAT / NADEU / MONTAÑÉS / PONS

2
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / MARIA IGLESIAS / BARCELONA

Amb prou feines una desena de vehicles circulen carrer amunt per Gran de Gràcia i són una mica més de dos quarts de nou del matí. En plena hora punta en aquesta zona de la ciutat, l'efecte crida del Dia sense Cotxes es percep fins i tot quan falten encara gairebé dues hores i mitja perquè aquest eix de la històrica vila de Gràcia es tanqui oficialment al trànsit, dins del programa previst per a aquesta jornada a Barcelona. 

Aquí, els usuaris estan tan sensibilitzats que només cal l'ajuntament pengi cartells en alguns fanals perquè la gent que acaba d'aparcar torni al cotxe o a la moto i els traslladi a un carrer adjacent, on aquest dijous sí que està autoritzat estacionar. "Tampoc nosaltres hem notat un gran canvi respecte a altres dies", explica el cambrer d'un dels establiments on els clients del veí mercat de la Llibertat aprofiten per prendre's un cafetó, abans d'embarcar-se en la rutina quotidiana.

QUATRE CLÀXONS A LA VIA LAIETANA

A la mateixa hora, a la Via Laietana es viu un moment de tensió. És quan es realitza de manera completa el tall de dos dels carrils d'aquest carrer. Els cotxes comencen a crear cues al davant de cada semàfor. Alguns clàxons. Però aviat el trànsit recupera tota la normalitat que pugui tenir en les circumstàncies d'aquesta jornada que ha transcorregut sense embussos i amb l'afluència normal de vehicles.

Diversos ciclistes han campat al seu gust pel carril bici que s'ha habilitat per a ells a manera de prova pilot, encara que alguns despistats segueixen colant-se al carril motoritzat per mer costum. “Normalment trigo molt a pujar tota Via Laietana amb tants cotxes sempre. Això és una passadas”, assegura una de les usuàries.

Per als vianants també és un alleujament trobar-se el carrer més buit. La María, que viu a la mateixa via, es queixa de les molèsties que li causa el trànsit en el seu dia a dia: “Així hi ha menys contaminació, menys soroll i és més segur per als nens”, comenta mirant el seu fill petit.

EN METRO I BUS, PER SI DE CAS

Notícies relacionades

Tret dels carrers afectats pel Dia sense Cotxes, els automòbils han circulat amb absoluta normalitat pel centre de Barcelona. Molts ja s'han avançat a les possibles molèsties que podrien trobar-se i han optat pel transport públic, com l'Ana, que avui ha agafat el metro fins a Urquinaona per dirigir-se a la feina i tornarà a casa en bus.

“¿Dia sense cotxes? Això seria si no n'hi hagués cap”, protesta Iris Tudón, que quan ha sortit al carrer es pensava que el motiu dels carrils tallats eren per les festes de la Mercè.