Els desplaçaments en vehicle privat van augmentar un 2,3% el 2015 a Barcelona

La dada va contra l'objectiu de reduir en un 21% aquest transport el 2018

El transport públic, la bicicleta i els trajectes a peu també s'incrementen

 

  / JULIO CARBÓ

1
Es llegeix en minuts
TONI SUST / BARCELONA

Com en gairebé tot, en les dades de mobilitat de Barcelona durant l'any passat hi ha bones i males notícies. La bona és que l'ús del transport públic, el dels desplaçaments en bicicleta i a peu pugen. La mala és que també ho fan els desplaçaments en vehicle privat, que són, d'alguna manera, la bèstia a abatre.

El Pla de Mobilitat Urbana 2013-2018 de l'Ajuntament de Barcelona marca un objectiu clar: reduir un 21% els desplaçaments en vehicle privat i aconseguir amb això que disminueixi la contaminació. I per ara la tendència no porta a aconseguir el repte.

Les dades de l'any passat, que s'han donat a conèixer aquest dimecres, revelen un augment de desplaçaments del vehicle privat del 2,3% respecte del 2014. Un desplaçament és el recorregut realitzat per un únic motiu que pot constar d'una o més etapes amb transports diferents. Els desplaçaments a peu van pujar un 2,3% el 2015; un 3,2% els que es fan a peu, i un 6,3% els que es fan en bicicleta.

El consistori celebra l'increment en els mitjans de transport sostenibles, els que vol potenciar, però això no oculta la mala nota en vehicle privat. Segons les conclusions de l'informe elaborat per l'ajuntament, les dades de l'any passat susciten certa preocupació per diversos factors. En primer lloc, perquè no es redueix l'ús de vehicle privat i el de la bicicleta no creix tan ràpid com seria necessari. En segon, perquè això comporta un augment de la contaminació, de la qual es recorda constantment que pot tenir relació amb 3.500 morts anuals a l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

Notícies relacionades

ACCIDENTS

Segons l'informe municipal, el 2015 hi va haver a la ciutat 27 morts per accident de trànsit, el 12,9% menys que el 2014, així com un 20,72% de ferits greus, però creix el de ferits lleus en un 4,28%. Cada dia hi ha 25 accidents a Barcelona.