Carn d'ànec insalubre

La policia de Sant Vicenç dels Horts descobreix un magatzem clandestí de menjar preparat sense cap control sanitari

La investigació sospita que es distribuïa a restaurants que formarien part del mateix entramat

  / GUILLEM SÀNCHEZ

 
icoy34313790 sociedad almac n ilegal  de carne  precocinada des160616184033

/

2
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / SANT VICENÇ DELS HORTS

Dos agents de la Policia Local de Sant Vicenç dels Horts van anar a un domicili d’aquesta població perquè al costat d’aquest immoble creixien diverses plantes que semblava que eren d’opi. Però les plantes van deixar de preocupar-los quan van descobrir a l’interior més de 1.000 quilos de carn d’ànec i de pollastre amuntegats pels racons i en evidents condicions d’insalubritat.

La policia local va contactar amb els Mossos d’Esquadra i amb inspectors de Salut per registrar a fons aquesta casa particular. Fonts pròximes asseguren que el que van trobar era «una barbaritat». El matrimoni d’origen xinès a càrrec d’aquest magatzem clandestí fins i tot residia dins del mateix local, i feia vida entre paquets de carn distribuïts per tot arreu, també al bany.

Cuinaven la carn dins de tres grans olles industrials. Després de coure-la, l’envasaven al buit o la ficaven dins de carmanyoles de plàstic. Els envasos els refrescaven únicament amb un ventilador i les carmanyoles dins de neveres. La trampa final d’aquesta producció era el sistema d’etiquetatge que havien dissenyat. Disposaven d’impressores per inscriure en els seus propis adhesius la informació que havien copiat d’una etiqueta legal i decidien amb el seu segell la data de caducitat que més els convenia.

  Els requisits

Les lleis que regulen el sector alimentari, i en concret el carni, componen un assortiment de requisits que fan anar de bòlit la indústria. Les empreses s’han de donar d’alta al registre sanitari per entrar en l’òrbita dels inspectors de la Generalitat, que les visiten regularment per efectuar controls de qualitat.

Notícies relacionades

Aquests exàmens supervisen, entre altres coses, que compleixen els paràmetres de traçabilitat per conèixer en tot moment el recorregut de cada unitat –des de la granja fins al plat del client–, la normativa de controls del fred –que dictamina que ha de ser congelada a menys de 18 graus sota zero i refrigerada a menys de 4 graus–, i, si es cuina, que el punt més intern de cada peça arribi a una temperatura superior als 65 graus. L’espai on tot això passa, a més, ha de ser escrupolosament desinfectat i l’aigua utilitzada per cuinar ha d’encaixar dins d’una analítica més exigent que la que determina la potabilitat en una llar. Als inspectors de sanitat presents en el registre policial se’ls va posar un color de pell semblant al de l’ànec envasat.

 L’home i la dona a càrrec del magatzem clandestí, empadronats a Sant Vicenç dels Horts, van ser arrestats i es van negar a declarar. Per això els Mossos han iniciat una investigació per saber a quins restaurants es dirigia aquest menjar. Les sospites apunten que els detinguts eren tan sols uns peons d’una organització més gran que compta amb negocis propis que ja coneixen la procedència de la carn que serveixen. Als dos sospitosos se’ls ha imputat un delicte contra la salut pública.