PROCÉS JUDICIAL PER UN ALTERCAT EN UN CENTRE SANITARI

L'Audiència de Barcelona confirma la "levitat" de les coaccions de Garganté al metge d'un manter

El tribunal considera que no es pot acusar d'un delicte greu el regidor de la CUP al consistori barceloní

Garganté parla amb el metge que va examinar un manter que va caure durant una persecució de la Guàrdia Urbana de Barcelona. / periodico

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L'Audiència de Barcelona considera "lleus" les pressions que el regidor de la CUP a Barcelona Josep Garganté va fer a un metge de l'ambulatori de Perecamps Josep GargantéPerecampsperquè el facultatiu modifiqués el comunicat de lesions d'un manter. Els magistrats han desestimat el recurs que la fiscalia va presentar contra la decisió de la jutge d'instrucció d'enviar a judici ràpid Garganté per un delicte lleu de coaccions  delicte lleu de coaccions(les antigues faltes), que no requereixen investigació prèvia.

La jutge d'instrucció va considerar que Garganté va incórrer en un delicte lleu de coaccions quan el 23 de març va indicar a un metge d'urgències de Perecamps que modifiqués el comunicat de lesions d'un manter, i hi fes constar que havia caigut per l'empenta d'un guàrdia urbà durant una batuda.

Segons l'opinió de l'Audiència de Barcelona, per valorar la "intensitat de la violència exercida" per Garganté sobre el metge s'ha de tenir en compte no només l'acció en si, sinó també els resultats de les seves suposades coaccions, amb què el regidor de la CUP no va aconseguir que el facultatiu canviés el comunicat mèdic.

NOMÉS 15 MINUTS

En aquest sentit, el tribunal recorda que només el regidor i una altra persona van parlar amb el facultatiu, tot i que diverses persones van arribar al centre, i que el temps que va durar la presència dels uns i dels altres, “per més que es digués que hi podien haver estat diverses hores”, no va superar “els 15 minuts”.

"No es pot posar l'èmfasi de la coacció en una frase que ràpidament queda en entredit, ja que el que és rellevant és, a més del que es diu, els fets que segueixen en reforç de les paraules manifestades", afegeixen els magistrats. L'Audiència destaca que Garganté no va aconseguir "el propòsit pretès de modificar el comunicat mèdic" i que el facultatiu, que va denunciar els fets davant la Guàrdia Urbana, va assumir que les pressions no eren greus al no haver recorregut la decisió del jutge instructor de jutjar el regidor per un delicte lleu.

NO HI HA FALSEDAT

Notícies relacionades

Segons l'opinió del tribunal, la "levitat" de la coacció impedeix acusar Garganté per un delicte de falsedat documental en grau de temptativa, "ja que la pressió exercida s'ha demostrat insuficient per al seu propòsit i conseqüentment no ha existit cap risc per al bé jurídic protegit, i encara menys lesió".

La fiscalia, en canvi, estima que les coaccions revestien més gravetat  més gravetat perquè es van exercir mitjançant un "grup coordinat" i atribueix un delicte de falsedat documental a Garganté a l'entendre que, si el regidor hagués aconseguit el seu propòsit, s'hauria alterat el comunicat mèdic d'urgències, i això obria la porta a imputar el guàrdia urbà per la suposada empenta.