SEGON ANIVERSARI DEL CONFLICTE

El futur de Can Vies divideix els veïns de Sants dos anys després del desallotjament frustrat

El centre social okupat segueix amb la seva activitat, reconstruït gràcies a una recol·lecta popular

Els veïns contraris reclamen que s'executi el pla urbanístic que preveu la seva demolició

icoy34034070 barcelona 2016  05 25   can vies  dos anys despr s160525161647

icoy34034070 barcelona 2016 05 25 can vies dos anys despr s160525161647 / JOAN CORTADELLAS

4
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ / BARCELONA

Dos anys després de la famosa imatge de la grua cremant entre les ruïnes de Can Vies que va donar la volta al món, el ja icònic centre social okupat de Sants segueix en funcionament. Les incendiàries mobilitzacions que van prosseguir a l'intent de desallotjar l'espai, propietat de l'Ajuntament de Barcelona, van aconseguir aturar-lo, i, després d'una campanya de micromecenatge en la qual es van reunir gairebé 90.000 euros, el col·lectiu antisistema ha reconstruït la part que va quedar construïda després de l'actuació policial.

Aquest maig se celebra el 19è aniversari de l'okupació, una celebració no compartida per tots al barri. Mentre que per al Centre Social de Sants, entitat que va actuar de mediadora entre ajuntament i okupes durant els altercats del 2014 (i segueix fent-ho avui), la permanència del projecte a l'espai mai s'ha posat en qüestió, veïns de les proximitats agrupats en la plataforma Adéu Can Vies demanen la seva desaparició. Volen que s'executi el pla de consens del 2006 per a la urbanització dels voltants de la caixa de Sants, pla que preveu la seva demolició.

CONSULTA VEÏNAL

“Ningú vol posar-li el cascavell al gat”, assegura Jordi Clausell, líder veïnal de Sants, que aposta per una consulta. “La solució seria fer una consulta entre els veïns per decidir el futur de l'espai i mesurar el suport real al centre”, apunta Clausell, que insisteix a dir que aquesta mesura només tindria sentit si "tots" respectessin el seu resultat. Josep Maria Forcada, de la plataforma Adéu Can Vies, reconeix als okupes una altra actitud en aquesta nova etapa –“ja no fan festes fins a les cinc del matí”-, però es reafirma a dir que hi ha un pla urbanístic aprovat per al lloc que inclou una zona verda i una rampa per fer més permeable la caixa de Sants “que beneficien a tothom". "S'ha d'executar".

A ulls d'un enfadat Pepo Mediavilla, membre de l'associació de veïns de Badal, el trasllat del centre okupa a l'equipament previst pel citat pla de consens a l'edifici que actualment acull els transformadors del metro, a pocs metres de Can Vies, seria una solució viable, perquè permetria mantenir un espai per als joves i executar el pla. Però moure's de Can Vies no és una alternativa vàlida per als okupes.

SUPORT A LA RECONSTRUCCIÓ

Una veu del centre social okupat apunta que han reconstruït l'edifici gràcies a l'esforç col·lectiu (no només econòmic; les obres les han fet els antisistema amb les seves pròpies mans), i no està en la seva agenda marxar-ne.

No es pronuncien sobre la possibilitat o no d'obrir la famosa rampa sobre el lloc. "No ens fiquem en qüestions urbanístiques. Però el parc sobre la caixa està gairebé acabat i la nostra presència no ha suposat cap problema", defensa subratllant que els usuaris de Can Vies -ja no fan grans festes, però sí tallers, xerrades i presentacions de llibres-, també són veïns del barri. "L'intent de desallotjament va ser un atac brutal contra tot el que representa Can Vies, i el suport de tantes i tantes persones per defensar l'espai i fer possible la seva reconstrucció ens va fer veure la força que teníem, de la qual ni nosaltres mateixos érem conscients", explica Irene Jaume, membre de l'assemblea de Can Vies quan es va produir l'intent de desallotjament.   

Sobre el futur, els okupes no es fan il·lusions. “Ni amb aquest ni amb qualsevol ajuntament”, prossegueix una veu del col·lectiu. En això coincideixen defensors i detractors. “Som conscients que en el passat els veïns havien patit molèsties, -admet- però hem adaptat la nostra programació”. “Can Vies és una institució al barri”, acaba dient.

COMPATIBILITAT  

Notícies relacionades

Opina igual el tinent d'alcalde Jaume Asens, fins aquest dimecres regidor del districte. Al ser requerit per la qüestió en diversos òrgans de govern durant l'any que fa que és regidor, ha respost sempre que la voluntat del govern d'Ada Colau és “fer compatible la rampa prevista i el manteniment de Can Vies, referent al barri i la ciutat”.

Josep Maria Domingo, president del Centre Social de Sants, assegura que la seva entitat treballa activament en “una solució que satisfaci totes les parts”. Sempre ha defensat la compatibilitat de la rampa i Can Vies introduint-hi petites variacions, compatibilitat que els detractors veuen impossible. Els tècnics tindran ara -si finalment decideixen posar-se mans a l'obra- l'última paraula.

Un pla llargament negociat

L'enorme caixa de formigó al costat de la qual sobreviu Can Vies segueix sent una ferida oberta al barri. Després del fracàs de la batalla veïnal pel soterrament de les vies del tren i el metro, l'eix de comunicació ferroviària es va cobrir amb una enorme caixa que seguia sent frontera entre barris. Després d'anys de negociacions, el 2006 es va aconseguir un pla de consens aprovat per govern (llavors socialista), oposició i veïns. El pla preveia convertir la caixa en rambla, amb una rampa per travessar-la en diversos punts. Un donava a la part ara enderrocada de Can Vies. Amb l'arribada dels convergents al poder van intentar canviar el pla acordat, cosa que va provocar l'empipada de les associacions veïnals, que van aconseguir que Trias tornés al pla inicial.

Temes:

Okupes Can Vies