OPERACIÓ CONTRA LA DESIGUALTAT A BARCELONA

Colau inicia el seu pla contra la bretxa entre barris al corredor del Besòs

El govern local preveu invertir 150 milions en 15 barris al llarg del mandat

Les propostes municipals per als territoris es debatran ara entre el veïnat

Baixos sense activitat comercial al carrer de Tamariu, a Trinitat Nova.

Baixos sense activitat comercial al carrer de Tamariu, a Trinitat Nova. / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ

L'alcaldessa Ada Colau ha presentat aquest dijous els tres primers punts de la ciutat que es beneficiaran del seu promès pla de barris. Seran Besòs-Maresme, Bon Pastor-Baró de Viver i Trinitat Nova. Tots situats en l'històricament maltractat corredor del Besòs i amb un nivell de pobresa familiar molt per sobre de la mitjana barcelonina.

El pla, en què el govern local preveu invertir 150 milions al llarg de tot el mandat, preveu actuar en 12 nuclis de la ciutat més, emulant el celebrat projecte del govern tripartit, popularitzat amb idèntic nom. De fet, en alguns barris, com el Bon Pastor, servirà per acabar el treball que el final del tripartit, i per tant del vell pla, va deixar a mitges.

L'ELECCIÓ

L'elecció dels barris s'ha fet després de realitzar un diagnòstic de tots els territoris, treball en què s'han basat per fer les propostes d'actuacions en cada barri, que els veïns hauran de ratificar, ampliar o redefinir en un procés participatiu que ara comença.

Colau ha volgut mostrar sempre el seu interès per disminuir la bretxa entre els barris de la ciutat -principal objectiu del pla-, i per resoldre el dèficit històric dels barris del Besòs, travessats per les poc humanes infraestructures de sortida de Barcelona, en molts llocs convertides en fronteres gairebé infranquejables. La Meridiana, les Rondes i el traçat ferroviari, grans cicatrius de la ciutat inacabada.

MILLORES AL PARC DE VIVENDA PÚBLICA

En la zona queden pendents centenars de vivendes protegides promeses i projectades des de fa lustres, i moltes de les existents necessiten rehabilitacions urgents, com eradicar l'aluminosi o instal·lar ascensors. Resoldre aquests dos assumptes, ordenats en la interminable carpeta 'Vivenda', són dos dels objectius del pla on el consistori vol començar a invertir aquests 150 milions, que també posarà especial èmfasi en plans educatius i laborals. 

Notícies relacionades

En la línia de fomentar les oportunitats laborals, destaca l'aposta per reactivar el polígon industrial de Baró de Viver.

Hi haurà una oficina del mateix ajuntament que s'encarregarà de coordinar aquestes tasques, que dirigirà una de les figures que millor va conèixer el pla de barris del tripartit, l'aleshores secretari de Planificació Territorial, Oriol Nel·lo.