Una orangutana de Barcelona es trenca de riure amb el truc de màgia d'un visitant

La petita Jingga es va criar en part en contacte amb els cuidadors del Zoo

L’orangutana segueix molt atenta el truc de màgia / YOUTUBE

1
Es llegeix en minuts
Carles Cols
Carles Cols

Periodista

ver +

L'orangutana es diu Jingga. Un visitant seu davant el vidre de la just estrenada i espectacular instal·lació dedicada a aquesta espècie de gran simi endèmic de Malàisia i Indonèsia. Té a punt un senzill truc de màgia. Per a això disposa d'un got opac i un fruit d'un arbre, en aquest cas del clàssic plàtan barceloní, el que produeix al·lèrgies. Li ensenya com l'introdueix al got i, després, amb un moviment de mans que només enganyaria un nen humà (la intel·ligència dels orangutans és notable, però no sobrepassa la d'un nen), el visitant treu el fruit del got. Jingga riu amb ganes quan descobreix amb sorpresa la desaparició. Literalment cau d'esquena. El vídeo està danant la volta al món, per a alegria, en aquest cas, del Zoo de Barcelona, que ha posat grans esperances en la nova instal·lació.

Notícies relacionades

La reacció de Jinga mereix una explicació. Per una part, és la pròpia de la seva edat. Els orangutans, explica Maria Teresa Abelló, responsable dels primats del Zoo de Barcelona, són molt riallers quan són petits. Els agraden les pessigolles. Tenen alguna cosa semblant al que els humans considerem sentit de l'humor. De grans, en canvi, són grans solitaris. No viuen en grup. Només ho fan les mares amb les seves cries, fins que aquestes són prou madures per sobreviure soles. Però en el cas de Jingga hi ha una raó afegida per a aquesta resposta davant el truc de màgia. Quan era un bebè, la seva mare, Jawi, jove llavors, li va trencar un braç accidentalment. Així que Jingga va passar part de la seva recuperació en mans dels cuidadors. En certa manera, sosté Abelló, va rebre un plus d'estimulació.

L'espai 'Veterinaris' de TV-3 va fer Jingga protagonista de dos episodis del programa, en un seguien la seva recuperació i en l'altre, el retrobament amb la seva mare.