CiU i PSC volen un pacte de ciutat sobre acollida

L'oposició estén la mà a Colau però li exigeix que compti amb la resta de grups

PP i C's recorden a l'alcaldessa que la gestió de refugiats competeix la UE

Una tècnica municipal atén una dona a l’oficina del SAIER, al costat de la plaça d’Espanya, ahir.

Una tècnica municipal atén una dona a l’oficina del SAIER, al costat de la plaça d’Espanya, ahir.

2
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ / BARCELONA

L'exalcalde Xavier Trias i el líder dels socialistes a la capital catalana, Jaume Collboni, van aplaudir ahir la intenció del govern d'Ada Colau de millorar l'acollida de refugiats, i li van demanar que compti amb ells per afrontar un tema que ha de ser un pacte de ciutat.

«Demano a l'alcaldessa que ens tingui en compte. Que creï un grup de treball en què estiguin presents tots els partits i un equip de seguiment. Hem de ser capaços de consensuar polítiques que siguin aplicables. L'alcaldessa ens tindrà al seu costat per defensar aquelles polítiques que facin de Barcelona un referent de ciutat solidària; més enllà de la foto», va apuntar Trias, que va insistir que «no és veritat que no es pugui fer res» des dels municipis per les persones fugides del seu país.

En la mateixa línia, Jaume Collboni es va referir a «la vergonya col·lectiva» que representa «que els governs mirin cap a un altre costat davant l'arribada de refugiats» i va recordar l'obligació de defensar els drets humans per sobre de qualsevol altre interès, subratllant la idea que Barcelona té una llarga tradició com a ciutat refugi, «impulsada durant els governs de progrés liderats pels socialistes», que va considerar que ara s'ha de recuperar.

El líder dels republicans, Alfred Bosch, va considerar que la idea de la xarxa de ciutats refugi és «un bon pas en la línia de la proposta presentada per ERC divendres [que demanava que Barcelona s'oferís a recollir refugiats]», tot i que va advertir que espera que aquesta xarxa no es converteixi en una «xarxa política partidista a nivell espanyol on només hi participin ciutats d'un determinat color polític», en clara al·lusió a la convenció de «ciutats pel canvi» d'aquest cap de setmana a Barcelona.

Qui es va mostrar més crítica amb la iniciativa de Colau va ser la portaveu de Ciutadans, Carina Mejías, que va subratllar que no s'han de confondre «refugiats amb les persones que entren a Espanya de forma il·legal». «El que necessitem és una política europea. El conjunt d'Europa ha d'actuar; el que no podem és traslladar aquesta responsabilitat als ajuntaments, que no hi tenen competència, o a les famílies», va assegurar Mejías, que va recordar que «les mesures que estan prenent altres països són la creació de camps de refugiats de forma ordenada».

Notícies relacionades

CONCRECIÓ / El popular Alberto Fernández, per la seva part, va apuntar, en la mateixa línia que la seva excompanya de files Carina Mejías, que «Barcelona no pot resoldre sola els problemes del món encara que tots desitgem ser solidaris. Hem d'actuar d'acord amb les nostres competències i possibilitats». «Demanem concreció sobre com es duria a terme aquesta acollida», va afegir Fernández, que va concloure amb un «Barcelona no es governa a cop de tuit i missatges a Facebook».

El grup municipal de la CUP no va valorar el pla proposat per l'equip de Colau i només va avançar que avui presentarà la seva proposta per acollir refugiats a nivell català.