REVÉS judicial A una operació de la policia autonòmica

La justícia revoca tres condemnes per Can Vies al dubtar dels Mossos

Un jutge va imposar als acusats tres anys de presó per llançar ampolles a la policia

L'Audiència assenyala que la identificació dels joves resulta «confusa i imprecisa»

Disturbios el 28 de maig del 2014, tras el desallotjament de Can Vies.

Disturbios el 28 de maig del 2014, tras el desallotjament de Can Vies. / JULIO CARBÓ

2
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT / BARCELONA

Innocents mesos després d'haver sigut condemnats a tres anys i mig de presó per desordres públics. L'Audiència de Barcelona ha revocat la sentència d'un jutjat contra tres joves acusats de llançar ampolles a les furgonetes dels Mossos des d'un terrat del carrer de Sants el 28 de maig del 2014, durant les manifestacions pel desallotjament de Can Vies. Els magistrats destaquen que la identificació dels sospitosos realitzada pels Mossos és «confusa, imprecisa i incompleta» i que, després de la detenció, no es van portar a terme més diligències per acreditar la participació dels acusats en els disturbis.

L'Audiència justifica la seva decisió d'absoldre els tres condemnats, d'entre 22 i 24 anys, perquè l'única prova directa que els incriminava era la identificació que van fer d'ells els Mossos, malgrat que les persones que van llançar les ampolles eren en un terrat d'un edifici de vuit plantes i era de nit i la zona estava poc il·luminada. La sentència assenyala que, a més, els policies van tenir poc temps per observar les fesomies dels que els tiraven les ampolles, ja que «treien el cap, llançaven l'ampolla i tornaven a ocultar-se». Per aquest motiu, l'observació era «molt breu».

DUBTE RAONABLE / Dos dels agents van declarar en el judici que van arribar a utilitzar el zoom de la càmera dels seus telèfons mòbils per acostar la imatge i, així, poder identificar els que els estaven tirant les ampolles, encara que van explicar que no van gravar l'escena. Però l'Audiència dubta que el vídeo els servís perquè les condicions de lluminositat eren molt baixes. Els policies tampoc van precisar el model d'aparell que van usar ni quin augment és capaç de proporcionar.

«Hi ha amplis espais de dubte raonable, d'incertesa fundada en el resultat de les proves practicades en l'acte del judici oral, que impedeixen que pugui considerar-se acreditada, amb el rigor necessari en el procés penal, la participació [dels acusats] en els fets pels quals van ser condemnats», diu la resolució. I que els trets fisonòmics i de vestimenta que van descriure «reiteradament» els agents són «absolutament vagues, imprecisos i genèrics», i no permeten «una efectiva individualització amb el rigor exigit per a la prova de càrrec en un procés penal».

Notícies relacionades

NINGÚ HO VA PODER VEURE / La condemna es basava en el testimoni dels mossos que es van quedar a la porta de l'edifici mentre els seus companys pujaven en ascensor al terrat i que van assegurar que ningú va sortir de la finca fins a l'arrest. L'Audiència de Barcelona assenyala que a l'edifici hi podria haver més persones i que els verdaders esvalotadors podrien haver-se amagat en un pis, i que els mossos potser van detenir els joves que van trobar al portal de l'immoble.

Segons la sentència, «cap dels agents, en definitiva, hauria pogut apreciar trets fisonòmics rellevants i distintius, ningú va veure la cara de les persones que eren al terrat, i això resulta, no només de les mateixes declaracions dels agents, raonable tenint en compte les condicions d'observació».