BARCELONEJANT

Un suec plomat al Raval

Mans Zelmerlöw, guanyador d’Eurovisió, rebut per una multitud en Lund, la ciutat sueca on va néixer.

Mans Zelmerlöw, guanyador d’Eurovisió, rebut per una multitud en Lund, la ciutat sueca on va néixer. / AFP / STIG-AKE JONSSON

3
Es llegeix en minuts
ELOY CARRASCO

Va entrar al seu apartament del Raval i no hi havia res. Uns lladres li havien canviat de lloc els instruments, els amplificadors, l'equip de música, tot. L'única cosa que va trobar quan va arribar a la seva plomada casa amb altres músics suecs, amb qui venia disposat a gravar el que seria l'àlbum Barcelona sessions, va ser les parets despullades.

Malgrat el disgust, Mans Zelmerlöw ha dit moltes vegades que va tenir un amor a primera vista amb Barcelona. És el cantant i compositor que dissabte passat va guanyar el Festival d'Eurovisió a Viena amb la cançó Heroes. L'uneixen forts vincles amb aquesta ciutat, i tot per atzar.

A finals d'agost del 2011, es disposava a agafar un avió amb un amic rumb a Nova York. Anaven a veure el torneig de Flushing Meadows. Zelmerlöw és un consumat esportista. De fet, va jugar molts anys a tennis, fins que va decidir que no era prou bo i va canviar les cordes de la raqueta per les de la guitarra. Però aquell vol va ser cancel·lat perquè l'huracà Irene no permetia els aterratges a la costa est dels EUA. Com que també és molt futboler i home de possibles, al mateix aeroport va improvisar un pla B amb l'amic. «Escolta, que demà juga el Barça al Camp Nou. ¿Hi anem?». I amb els conquistadors gens víkings per davant, dit i fet. El càlid mediterrani, «la gent, elmenjar i la vida nocturna» que va descobrir, el fullet al complet, el van atrapar el primer dia. «Estic enamorat de la ciutat, és fantàstica», declara a la premsa sueca sempre que l'hi pregunten.

Des d'aleshores anava i venia, passava unes temporades a Barcelona i d'altres a Estocolm, fins que un desamor el va aparcar aquí durant uns mesos, l'estiu del 2012. Zelmerlöw és molt famós a Suècia des que va guanyar el talent show Idol. Afegeixin a això la seva inqüestionable bona planta i ja tenen un galant que mai necessitarà recórrer al Tinder. La seva nòvia llavors era Marie Serneholt, una sueca imponent, digna filla de les del landisme. Van trencar, i ell, com un Bon Iver mainstream i ric, va agafar les maletes, va comprar un pis al Raval -Iver va pagar les seves penes del cor en una cabanya en un bosc perdut- i a la terrassa hi va escriure les lletres i les músiques de Barcelona sessions. La ciutat es va convertir, en paraules seves, en «un santuari».

Nòvies, infidelitats

Un dels seus primers amfitrions va ser Calle Norlén, guionista i lletrista amb un peu aquí i un altre a Estocolm des del 1999, i, des de fa dos anys, veí de Sitges. «Jo l'havia conegut a Suècia, havíem treballat junts, i quan va arribar el vaig portar a casa meva. Es va quedar captivat per Barcelona i va tornar un parell de vegades, fins que un dia em va trucar i em va dir que tenia un apartament». Abans de guanyar Eurovisió, Mans Zermerlöw ja tenia una vida molt atrafegada al seu país, amb els focus a sobre diàriament. Nòvies, infidelitats, consultes a terapeutes de parella... Moltes pàgines als diaris, així que Barcelona va aparèixer com a refugi per als períodes sense gires, programes de televisió o musicals. «Tothom el coneix a Suècia, i a ell li agradava estar sol i compondre cançons. Recordo que -prossegueix Norlén-,

després d'un dinar al Bar Lobo [al carrer de Pintor Fortuny], em va invitar a casa seva, a escoltar al terrat les demos de les cançons que havia escrit. Van resultar ser les de l'àlbum Barcelona sessions».

Notícies relacionades

Guiri de soca-rel encara que va aprendre a parlar espanyol, un dels seus llocs fetitxe és la Barceloneta. Com diu Norlén, no oblidem que Mans és «un suec congelat». A vegades jugava partits de vòlei platja amb uns quants amics de Lund, la petita ciutat on va néixer fa 29 anys i que dilluns el va rebre com a un heroi. I el Camp Nou, un altre santuari. Se'l pot veure, en els seus comptes de Twitter i Instagram, en diversos partits del

Barça. De petit també volia ser futbolista i el seu gos, un Labrador negre, es diu Messi.