ruta A LA CIUTAT

Torrons amb solera

Delícies nadalenques. El torró original a base de mel, sucre i ametlles ha evolucionat fins a convertir-se en una peça d'alta gastronomia amb mil i una possibilitats. I és que als clàssics torrons de xixona i xocolata, cada any s'hi afegeixen altres varietats molt més sofisticades i imaginatives per als paladars més atrevits. FOTOS: ADRIANA DOMÍNGUEZ

3
Es llegeix en minuts

CIUTAT VELLA

LA CAMPANA

Dolços amb DO

La torroneria La Campana (Princesa, 36) va ser fundada el 1890 per Francisco Mira, nascut a Xixona, el bressol del torró. «Durant quatre generacions hem ofert torrons amb denominació d'origen (DO), amb les millors matèries primeres», explica Laura Ferrer, besnéta del fundador. «Aquí la gent s'espera fins al mateix dia de la nit de Nadal i Nadal per comprar, quan podrien menjar torró tranquil·lament tot l'any», afegeix Ferrer, que apunta a les bondats de l'ametlla marcona, font de vitamines i ideal per prevenir malalties cardiovasculars i intestinals.

EIXAMPLE

SIRVENT

No només orxata

El cognom Sirvent és sinònim de  bona orxata. Però l'orxateria Sirvent (Parlament, 56) també elabora torrons molt bons entre el novembre i el desembre. «La gent ens coneix molt per l'orxata, que preparem fins al mes d'octubre. Els torrons també tenen èxit, però la seva venda és explosiva, en una o dues setmanes», explica Tomás Sirvent, quarta generació a l'obrador familiar. «Cada any introduïm alguna novetat. Per a aquest Nadal tenim una varietat a base de xocolata blanca, cacau i maduixes deshidratades», afegeix. L'empresa té un un altre punt de venda al número 130 del carrer de Balmes.

GRÀCIA

PASTISSERIA VERDI

Ampli assortiment

La Pastisseria Verdi (Verdi, 54) prepara cada any uns 25 torrons diferents, polvorons i mantecados«Per Nadal tenen molt d'èxit les nostres neules, que cobrim amb la mateixa xocolata que els bombons, els porquets de massapà i el massapà de Cadis farcit de fruita», comenta Andrea Planas, néta del fundador, actualment jubilat.

HORTA-GUINARDÓ

PASTISSERIA MAYOL

Cinc generacions

Els germans Joan i Glòria Mayol són la cinquena generació de la Pastisseria Mayol (Horta, 59), oberta l'any 1854. «Fem totes les postres de dates assenyalades. Quan s'acaben els panellets, a mitjans del mes de  novembre, ja preparem els torrons», explica el Joan, orgullós de l'acollida que tenen cada any totes les seves postres dolces nadalenques.

LES CORTS

NATCHA

Innovació i tradició

La pastisseria Natcha (avinguda de Sarrià, 45) combina tradició i innovació des de la seva fundació l'any 1958. «Innovem en sabors i en formats. Ara, per exemple, venem assortits de torrons en unes capsetes que el client pot completar al seu gust», diu Marta Massagué. Aquest format és ideal, comenta l'actual propietària, per adaptar-se a tota mena de famílies i de butxaques.

NOU BARRIS

LA EXQUISITA

40 anys a l'obrador

Francisco Galiano va començar a treballar a la pastisseria La Exquisita (Artesania, 34) amb 15 anys. «Segueixo les mateixes receptes, sense conservants ni colorants», explica Galiano, que va entrar com a aprenent a l'obrador i que ara és el propietari. «Fa més de 40 anys que sóc aquí i tinc una clientela  molt fidel», afegeix el pastisser.

SANT ANDREU

LA JIJONENCA

Fets a Xixona

María Jesús Piñero, nascuda en la terra dels torrons per excel·lència, Xixona, fa 25 anys que endolça el barri de Sant Andreu amb La Jijonenca (Segre, 22). «A l'estiu tenim gelats, orxata i granissats; i a partir del mes de novembre i fins a finals de desembre venem torrons de la meva terra», diu Piñero. Els seus torrons són de «qualitat suprema».

SANT MARTÍ

TRIOMF

Gustos nous

La Pastisseria Triomf (rambla del Poblenou, 41) ha evolucionat des de la seva obertura l'any 1952 en una pastisseria actual amb servei de degustació, un ampli assortiment de càtering salat i especialització en bomboneria. «Per a aquest Nadal tenim dues novetats: el torró de galeta Oreo i el torró de praliné d'avellana i quicos», diu Gisella Bellart, tercera generació al capdavant del negoci familiar.

SANTS-MONTJUÏC

VICENS

Tot l'any

La casa de torrons Vicens, fundada el 1775 a Agramunt, compta amb una vintena d'establiments repartits per tota la geografia, entre els quals destaca per la seva singularitat l'ubicat al Poble Espanyol.  «El 95% dels nostres clients són estrangers i mengen torrons durant tot l'any. Aquí només en mengem per Nadal per una qüestió cultural», explica Quique Pereira, propietari de la botiga Vicens del carrer de Caballeros, 10.  La marca Vives té més de 60 varietats de torró, i la línia del xef Albert Adrià és una de les més... «Aquí es venen els gustos clàssics -diu Pereira-, però la gent sempre s'emporta alguna barra diferent per provar i deixar-se sorprendre».

SARRIÀ-SANT GERVASI

BAIXAS

Notícies relacionades

Obres d'autor

Moebius i Aina són els noms dels torrons d'autor amb més èxit de la pastisseria Baixas (Muntaner, 331). El primer és  un torró de crema de xixona amb taronja i el segon, praliné de quicos amb xocolata. «Aquest any estrenem un torró de iogurt i gerds que també es ven bé», explica l'actual propietària, Núria Baixas, filla dels fundadors del negoci familiar, Francesc Baixas i Conxita Melich. Els torrons comparteixen protagonisme i aparador amb els troncs de Nadal, unes postres típiques per a la nit de Cap d'Any.