ruta A LA CIUTAT
Torrons amb solera
Delícies nadalenques. El torró original a base de mel, sucre i ametlles ha evolucionat fins a convertir-se en una peça d'alta gastronomia amb mil i una possibilitats. I és que als clàssics torrons de xixona i xocolata, cada any s'hi afegeixen altres varietats molt més sofisticades i imaginatives per als paladars més atrevits. FOTOS: ADRIANA DOMÍNGUEZ
CIUTAT VELLA
LA CAMPANA
Dolços amb DO
La torroneria La Campana (Princesa, 36) va ser fundada el 1890 per Francisco Mira, nascut a Xixona, el bressol del torró. «Durant quatre generacions hem ofert torrons amb denominació d'origen (DO), amb les millors matèries primeres», explica Laura Ferrer, besnéta del fundador. «Aquí la gent s'espera fins al mateix dia de la nit de Nadal i Nadal per comprar, quan podrien menjar torró tranquil·lament tot l'any», afegeix Ferrer, que apunta a les bondats de l'ametlla marcona, font de vitamines i ideal per prevenir malalties cardiovasculars i intestinals.
EIXAMPLE
SIRVENT
No només orxata
El cognom Sirvent és sinònim de bona orxata. Però l'orxateria Sirvent (Parlament, 56) també elabora torrons molt bons entre el novembre i el desembre. «La gent ens coneix molt per l'orxata, que preparem fins al mes d'octubre. Els torrons també tenen èxit, però la seva venda és explosiva, en una o dues setmanes», explica Tomás Sirvent, quarta generació a l'obrador familiar. «Cada any introduïm alguna novetat. Per a aquest Nadal tenim una varietat a base de xocolata blanca, cacau i maduixes deshidratades», afegeix. L'empresa té un un altre punt de venda al número 130 del carrer de Balmes.
GRÀCIA
PASTISSERIA VERDI
Ampli assortiment
La Pastisseria Verdi (Verdi, 54) prepara cada any uns 25 torrons diferents, polvorons i mantecados. «Per Nadal tenen molt d'èxit les nostres neules, que cobrim amb la mateixa xocolata que els bombons, els porquets de massapà i el massapà de Cadis farcit de fruita», comenta Andrea Planas, néta del fundador, actualment jubilat.
HORTA-GUINARDÓ
PASTISSERIA MAYOL
Cinc generacions
Els germans Joan i Glòria Mayol són la cinquena generació de la Pastisseria Mayol (Horta, 59), oberta l'any 1854. «Fem totes les postres de dates assenyalades. Quan s'acaben els panellets, a mitjans del mes de novembre, ja preparem els torrons», explica el Joan, orgullós de l'acollida que tenen cada any totes les seves postres dolces nadalenques.
LES CORTS
NATCHA
Innovació i tradició
La pastisseria Natcha (avinguda de Sarrià, 45) combina tradició i innovació des de la seva fundació l'any 1958. «Innovem en sabors i en formats. Ara, per exemple, venem assortits de torrons en unes capsetes que el client pot completar al seu gust», diu Marta Massagué. Aquest format és ideal, comenta l'actual propietària, per adaptar-se a tota mena de famílies i de butxaques.
NOU BARRIS
LA EXQUISITA
40 anys a l'obrador
Francisco Galiano va començar a treballar a la pastisseria La Exquisita (Artesania, 34) amb 15 anys. «Segueixo les mateixes receptes, sense conservants ni colorants», explica Galiano, que va entrar com a aprenent a l'obrador i que ara és el propietari. «Fa més de 40 anys que sóc aquí i tinc una clientela molt fidel», afegeix el pastisser.
SANT ANDREU
LA JIJONENCA
Fets a Xixona
María Jesús Piñero, nascuda en la terra dels torrons per excel·lència, Xixona, fa 25 anys que endolça el barri de Sant Andreu amb La Jijonenca (Segre, 22). «A l'estiu tenim gelats, orxata i granissats; i a partir del mes de novembre i fins a finals de desembre venem torrons de la meva terra», diu Piñero. Els seus torrons són de «qualitat suprema».
SANT MARTÍ
TRIOMF
Gustos nous
La Pastisseria Triomf (rambla del Poblenou, 41) ha evolucionat des de la seva obertura l'any 1952 en una pastisseria actual amb servei de degustació, un ampli assortiment de càtering salat i especialització en bomboneria. «Per a aquest Nadal tenim dues novetats: el torró de galeta Oreo i el torró de praliné d'avellana i quicos», diu Gisella Bellart, tercera generació al capdavant del negoci familiar.
SANTS-MONTJUÏC
VICENS
Tot l'any
La casa de torrons Vicens, fundada el 1775 a Agramunt, compta amb una vintena d'establiments repartits per tota la geografia, entre els quals destaca per la seva singularitat l'ubicat al Poble Espanyol. «El 95% dels nostres clients són estrangers i mengen torrons durant tot l'any. Aquí només en mengem per Nadal per una qüestió cultural», explica Quique Pereira, propietari de la botiga Vicens del carrer de Caballeros, 10. La marca Vives té més de 60 varietats de torró, i la línia del xef Albert Adrià és una de les més... «Aquí es venen els gustos clàssics -diu Pereira-, però la gent sempre s'emporta alguna barra diferent per provar i deixar-se sorprendre».
SARRIÀ-SANT GERVASI
BAIXAS
Notícies relacionadesObres d'autor
Moebius i Aina són els noms dels torrons d'autor amb més èxit de la pastisseria Baixas (Muntaner, 331). El primer és un torró de crema de xixona amb taronja i el segon, praliné de quicos amb xocolata. «Aquest any estrenem un torró de iogurt i gerds que també es ven bé», explica l'actual propietària, Núria Baixas, filla dels fundadors del negoci familiar, Francesc Baixas i Conxita Melich. Els torrons comparteixen protagonisme i aparador amb els troncs de Nadal, unes postres típiques per a la nit de Cap d'Any.
- Ciència espacial Telescopis de tot el món observen l’arribada d’un gegantí objecte interestel·lar al nostre Sistema Solar
- Xarxes Molts turistes confonen Mallorca amb França i creuen que l'alemany és l'idioma oficial, segons una enquesta de carrer a Palma
- Sous públics Els funcionaris de l’Estat cobraran una paga per retards i la pujada del 0,5% en la nòmina de juliol
- Pakito i Akkaspace, dos ‘hackers’ adolescents
- La doble aposta catalana
- Les anomenades arbovirosis El Govern llança un front comú contra les malalties transmeses per mosquits, sobretot el dengue
- LES ALTERNATIVES El pla b del Barça a la segona plantada de Nico Williams: Rashford, Luis Díaz, Rafa Leao...
- Sondeig de la Generalitat Enquesta CEO: Tres de cada quatre catalans exigeixen limitar els pisos turístics i regular el preu del lloguer
- Negociacions amb el PSOE Junts reclama a Sánchez un interlocutor «que mani» i avenços en els pactes pendents durant aquest mes
- Pronòstic del Meteocat Cap de setmana de pluja i calor a Catalunya: El Meteocat activa avisos tant per precipitacions torrencials com per calor nocturna