CosmoCaixa celebra 10 anys amb el repte de crear nous científics

El model de centre interdisciplinari i interactiu ha inspirat sis museus internacionals

L'objectiu és atraure visitants d'entre 12 i 18 anys, edat en què es forja la vocació intel·lectual

Uns nens experimenten ambla bola de plasma a la zona interactiva de CosmoCaixa.

Uns nens experimenten ambla bola de plasma a la zona interactiva de CosmoCaixa. / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
CRISTINA SAVALL / BARCELONA

Aprendre és obrir la porta a la curiositat intel·lectual. Aquesta és la premissa de CosmoCaixa Barcelona, el gegantí museu al peu del Tibidabo que va néixer amb accés gratuït fa deu anys amb l'objectiu de divulgar coneixement interdisciplinari de forma atractiva, de fomentar vocacions científiques i de ser un influent punt de trobada internacional entre la ciència i la societat.

Gairebé tot s'ha complert. Els professors hi porten els alumnes; els pares, els seus fills els caps de setmana, i els universitaris assisteixen a les conferències quan el ponent és de primera magnitud, com el físic britànic Peter Higgs i l'astronauta Pedro Duque. Ara l'entrada costa 4 euros, i el pàrquing es manté com el més barat de la ciutat. Això sí, l'accés és gratuït per als menors de 16 anys que no formin part d'un grup escolar. «Els preus, comparats amb altres museus, són molt assequibles i hi ha descomptes», explica Lluís Noguera, el tercer director de CosmoCaixa, càrrec que va assumir l'any passat quan va substituir Anna Sanahuja, que va ser el braç dret del creador del centre, el físic Jorge Wagensberg.

El perfil mitjà del visitant es troba en la franja de 25 a 44 anys, és assalariat, de nacionalitat espanyola i amb estudis universitaris. La balança d'homes i dones està bastant equilibrada, però el gran repte és potenciar-hi la presència de joves d'entre 12 i 18 anys, l'etapa en la qual es forja el futur aprenentatge. «Europa té dèficit en vocacions científiques, però anem avançant. Hi ha escoles que hi programen estades d'una setmana», assenyala.

L'enemic

CosmoCaixa s'ubica al mateix terreny del que va ser el Museu de la Ciència, el primer interactiu d'Espanya, inaugurat el 1981 per l'Obra Cultural de la Caixa d'Estalvis i Pensions. Aleshores sorprenia l'àrea dedicada als microordinadors, perquè els visitants es familiaritzessin amb la informàtica. «Avui, el nostre principal competidor és internet, on l'usuari troba conferències de científics il·lustres, activitats interactives i una font molt ben proveïda d'imatges i informació», exposa el director.

No obstant, CosmoCaixa ha aconseguit situar-se com una de les capitals internacionals en l'atles del coneixement científic. El seu referent va ser l'Exploratorium de San Francisco, el prestigiós museu de la ciència fundat el 1969 per Frank Oppenheimer, germà del pare de la bomba atòmica.

En els deu anys que Wagensberg va disposar per pensar i construir Cosmocaixa va aconseguir donar entitat pròpia al projecte i transmetre emocions científiques amb el que ell denomina «la realitat concentrada». Així va sorgir la idea d'El Bosc Inundat, més de 1.000 m² de selva amazònica brasilera, que segueix sent el seu principal atractiu.

Wagensberg explica que es van traslladar a Pará (Brasil) per incorporar-hi més d'un centenar d'espècies vives. «La ciència és una representació de la realitat i la naturalesa, l'única reserva de la realitat», diferencia Wagensberg. Per ell, CosmoCaixa ha de seguir sent una àgora, «un lloc de trobada, de discussió, de debat i de connexió». El problema és la llunyania de l'edifici amb el centre de Barcelona, cosa que fa, sobretot les tardes d'hivern, que moltes convocatòries no s'omplin.

El físic insisteix que el principal objectiu de CosmoCaixa és crear vocacions científiques. «Per això aquest museu transmet emocions directes. El contingut s'ha cuidat, però la voluntat estètica sempre hi ha sigut. És la manera de captar el públic. Hi ha una fusió gens banal entre ciència i art».

A la balança de la seva gestió destaquen els anomenats fills del CosmoCaixa. L'Arquimedes de Siracusa, el Museu de la Ciència de Montevideo, el Museu Antàrtic de Punta Arenas (Xile), el Museu del Bosc de Sant Celoni, el Museo do Amanhä do Brasil i el Museu de Ciències Ambientals de Guadalajara (Mèxic) s'han construït seguint l'estela del centre científic barceloní.

Notícies relacionades

Ricard Guerrero, catedràtic emèrit de Microbiologia de la Universitat de Barcelona, assegura que CosmoCaixa és un centre d'alt nivell, «un dels millors museus de ciències d'Europa, però s'enfronta al repte de mantenir-se a primera línia, perquè en el terreny científic tot passa molt de pressa».

L'aniversari se celebrarà el 24 de setembre, coincidint amb la festa de la Mercè, dia en el qual va ser obert al públic.