Preparatius per a la campanya estiuenca

Una platja metropolitana millorada acollirà 10 milions d'usuaris

L'espai públic més utilitzat de l'AMB tindrà una 'app' informativa i noves zones esportives

Els 30 km de litoral sumen tecnologia, serveis i control sanitari de la sorra per a aquest estiu

TOT AL MÒBIL Un home consulta, ahir, a Viladecans, la nova aplicació per a telèfons mòbils creada per l’AMB per donar informació sobre les platges.

TOT AL MÒBIL Un home consulta, ahir, a Viladecans, la nova aplicació per a telèfons mòbils creada per l’AMB per donar informació sobre les platges. / JOAN PUIG

3
Es llegeix en minuts
RAMON COMORERA
BARCELONA

Els 30 quilòmetres de platja que ofereixen els vuit municipis del litoral barceloní, des de Montgat fins a Castelldefels, rebran aquest estiu, de juny a setembre, 10 milions d'usuaris. És la previsió que va fer ahir el gerent de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Ramon Torra, un milió més que el 2013, a l'explicar les millores en serveis i instal·lacions realitzades davant la nova i imminent temporada de banys. Amb aquestes xifres es tracta, sens dubte, de l'espai públic més usat i per això mateix el més necessitat d'una gestió eficient i segura. L'AMB suma aquest any, en molts punts d'aquesta franja de sorra de dos milions de metres quadrats, més tecnologia, control sanitari, instal·lacions esportives i recuperació natural.

L'objectiu, s'assegura, és oferir un oci de qualitat en la meitat terrestre d'aquest gegantesc equipament, a l'espera que es mantingui també el bon nivell dels últims anys en l'altra meitat, la de l'aigua i les onades. No és una gran inversió, però és un esglaó més que es puja en l'escala que es va iniciar amb la recuperació olímpica del litoral. Una dada coneguda ahir mateix avala aquesta progressió. En les estadístiques de turisme a Barcelona i les seves comarques del 2013 que editen conjuntament Turisme de Barcelona i la diputació, les platges se situen per primera vegada entre els tres aspectes més valorats, amb un 8,75 sobre 10 i avancen set posicions en un any.

Aquest estiu, que en molts aspectes, encara que no lògicament en el de la temperatura de l'aigua, sembla que ja ha arribat, les platges metropolitanes irrompen en les noves tecnologies amb l'app Infoplatges disponible per a mòbils amb sistema operatiu Android o iOS (Apple).

Qualsevol ciutadà podrà consultar des d'ara en el seu telèfon els equipaments i serveis de les platges, les activitats que acullin, si farà sol o no, els mitjans de transport o tot tipus de notícies, com per exemple si hi ha meduses o bé un onatge perillós. A més a més, els usuaris podran enviar alertes d'incidències que vegin a les instal·lacions i que els responsables de l'AMB rebran immediatament.

Perquè la sorra estigui en condicions s'han programat aquesta temporada fins a 400 anàlisis, cada 15 dies i per setmanes alternes, al nord i al sud metropolitans, en un total de 20 punts diferents. Les mostres es portaran al laboratori, homologat i amb maquinària moderna segons van explicar ahir els seus responsables, que l'AMB té al costat de la depuradora de Gavà. El 2013, el 72% d'aquestes anàlisis, que detecten especialment els bacteris fecals d'excrements d'ocells o gossos, van donar una qualitat òptima de la sorra. En el 28% restant, la qualitat va ser bona, segons va detallar la tècnica Noemí Rodríguez.

Notícies relacionades

CISTELLES / A la costa dels vuit municipis (Montgat, Badalona, Sant Adrià, Barcelona, el Prat, Viladecans, Gavà i Castelldefels) s'instal·len com a novetat aquest any cistelles per jugar a korfbal, un esport semblant al bàsquet que es pot practicar a la sorra. Una altra millora significativa és l'augment d'un a 11 dels aparcabicicletes, just l'any que l'AMB desplega un ampli programa per fomentar la utilització de les dues rodes elèctriques. Els mòduls de lavabo han passat, així mateix, de 9 a 20, i les xarxes de voleibol, de 54 a 61.

A Viladecans s'ha col·locat un nou sistema de megafonia per llançar missatges de seguretat i emergències que durant els pròxims anys està previst estendre a uns altres municipis. Els pals que el sustenten, dissenyats per l'AMB, permetran també posar sensors i sistemes intel·ligents com ara sondes de temperatura ambiental, càmeres d'infrarojos o repetidors de xarxa wi-fi, entre altres millores.