PREVISIONS D'UN SECTOR TURÍSTIC A L'ALÇA

Final de la volta al món

El port de BCN va ser l'escenari dimecres de la culminació d'un creuer que ha durat 113 dies i ha solcat els 5 continents

El 'Silver Whisper' va dormir a la ciutat com a colofó

Desembarcament i final de festa . El ’Silver Whisper’, al moll Adossat, en la seva escala final a Barcelona dimarts passat.

Desembarcament i final de festa . El ’Silver Whisper’, al moll Adossat, en la seva escala final a Barcelona dimarts passat. / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN
BARCELONA

L'enorme majoria dels 2,6 milions de creueristes que desfilen anualment per Barcelona disfruten de rutes mediterrànies d'una mitjana de set nits, encara que a vegades es tracti de minicreuers de dues a quatre nits, i que també guanyin pes les opcions d'unes 12 que surten del port català o hi acaben però arriben fins a les costes de Grècia i Turquia. Carreguen amb una o dues maletes grans, en funció del país d'on procedeixin originalment, i s'entreguen a les seves fugaces vacances. Però els viatgers que dimecres passat van abandonar el luxós Silver Whisper al moll Adossat portaven molt més que un parell de paquets i uns centenars de fotos de record. 159 dels gairebé 400 creueristes que omplien el vaixell havien completat una portentosa volta al món de ¡113 dies a bord! que va sortir el 6 de gener de Los Angeles i va escollir Barcelona com a final de ruta, amb la celebració afegida dels 20 anys d'història de la companyia Silversea, d'origen italià.

Cada vegada són més les navilieres que fan itineraris al voltant del món, amb opcions per a diferents butxaques. El que no és freqüent és que les de luxe rematin la ruta a Barcelona. La de Silversea costava, sencera,  a partir dels 40.000 euros, encara que tots els seus camarots són suites i l'import inclou fins i tot els trasllats de ports a ciutats, propines i begudes alcohòliques. És a dir, que el viatger només gasta en capritxos o souvenirs, expliquen fonts de Star Class (la gamma alta d'Un Mundo de Cruceros) responsable de la seva comercialització a Espanya, que aquest dia van mostrar la nau als clients locals més fidels.

Lois i Kathy, dues senyores de Seattle (EUA), van recórrer dimarts Barcelona amb ganes. Ja la coneixien però tan bon punt el vaixell va atracar a la ciutat van sortir a devorar-la. «És una de les meves escales favorites», va explicar la primera, més subjugada encara per Istanbul. Una valoració destacable, tenint en compte que deixava enrere 54 ports i 29 països visitats.

Repetidors

El més sorprenent és que la volta al món no és una experiència vital que els seus protagonistes es regalin una vegada a la vida, sinó que és gairebé un ritual. Per a aquestes dues dones era la tercera elecció XXL des de la seva jubilació i no tenien la intenció de posar-hi fre. «És una forma fantàstica de viatjar, i si una cosa ens agrada molt, després hi tornem per estar-hi més dies, com ens va succeir amb Barcelona», va afegir Kathy.

L'obra de Gaudí, la gastronomia i el shopping eren motors de la visita d'un altre nord-americà, Tom, també repetidor a la ciutat i milionari en milles nàutiques. El Whisper, com succeeix amb les millors travessies, pernocta a les ciutats més atractives per al viatger, i per això dimarts va dormir a l'Adossat.

Notícies relacionades

Enrere quedava un periple més llarg que els 80 dies que va novel·lar Jules Verne. I bastant més còmode, ja que el vaixell, de 28.000 tones, compta fins i tot amb restaurant (entre d'altres) Relais&Chateaux, camarots amb llençols de fil, vestidors i banys de marbre, classes de fitness incloses, servei de majordom... Potser per això, els dies d'alta mar, lluny de provocar claustrofòbia, fascinen els passatgers, explica Isabel Rodríguez, consultora de futurs creuers i responsable del programa de fidelitat. Aquesta asturiana, amb 10 anys a la companyia, era un dels tres tripulants espanyols a bord. «Cada vegada som més perquè els creuers estan de moda i la gent a Espanya s'està acostumant a treballar a fora»,  diu. Afegeix que els passatgers dels EUA i el Regne Unit són els principals clients d'aquestes rutes maratonianes, encara que aquest dia hi convivien 20 nacionalitats que en aquesta ocasió han recorregut Hawaii, Nova Zelanda, Austràlia, les Filipines, el mar de la Xina, el Japó, el Vietnam, Tailàndia, Sri Lanka, l'Índia, Oman, Jordània, Egipte, Israel, Grècia, Itàlia... i molts més ports. Als 159 creueristes de fons s'hi han anat sumant els que només feien un dels set grans segments.

Per a Isabel, que alterna quatre mesos seguits de navegació i dos a la casa que té a Espanya, els vaixells de la naviliera ja són una segona llar. «És una altra forma de vida, però a mi m'agrada molt», relata, després de quatre voltes al món. Assegura que no ha de donar gaires explicacions en les seves reiterades visites a Barcelona: «La majoria són gent molt viatjada, amb cultura, i coneixen la ciutat».