ruta A LA CIUTAT
Plats casolans
Gastronomia per emportar-se. Menjar a casa les receptes de l'àvia però sense embrutar ni una paella és possible gràcies als establiments de menjar preparat. Aquest tipus de negocis està en auge i tenen un públic cada vegada més heterogeni.

Bufet davantguarda Plats casolans Cuina de la mare Receptes de cullera Menú creatiu Itàlia tradicional Nom amb solera Còctel de pop Pasta artesanal Clàssic i saludable Guisats amb cura_MEDIA_1
SANT ANDREU
QUESBO
Nom amb solera
Els clients del Quesbo (Gran de Sant Andreu, 335) s'amunteguen els caps de setmana a la porta per recollir pollastres rostits i paelles. Núria López va agafar el negoci per traspàs fa dos anys, i hi ha donat un nou impuls. «Hem mantingut el nom per la seva solera», puntualitza López. Quesbo va començar venent formatges i embotits fa 25 anys, i a poc a poc van introduir plats preparats per treure més rendiment al negoci.
LES CORTS
DA GIORGIO
Itàlia tradicional
Els inicis de Da Giorgio (avinguda de Sarrià, 67) es remunten al 1972, quan els pares d'Agostino, Adriana i Carlo Moncalvo van obrir un establiment dedicat a la pasta fresca. Els descendents continuen la tradició però, explica Adriana Moncalvo, «la innovació guanya terreny cada dia amb nous formats i farciments creatius». L'actual copropietària destaca novetats com els farciments de brie, tòfona, pernil ibèric i espàrrecs.
SANT MARTÍ
ISABEL
Guisats amb cura
Isabel Llobet va obrir el seu propi negoci de plats preparats amb 19 anys. «Era molt jove i hi havia molt pocs establiments així, però tenia molt clara la meva vocació», recorda la propietària de la Rostisseria Isabel (Sant Joan de Malta, 53), que prepara amb molta cura cada una de les receptes. «Només obro caps de setmana i festius perquè tot és molt artesanal i els preparatius porten el seu temps. No uso res precuinat», subratlla Llobet.
CIUTAT VELLA
LLEGUMS NÚRIA
Clàssic i saludable «Bona part de la nostra clientela fixa són persones grans que per problemes de mobilitat o, simplement, per comoditat s'emporten plats preparats»
, explica Josep Balaguer, propietari de Llegums Núria (Giralt el Pellisser, 16). El seu menú és clàssic i saludable, i mai hi falten les safates amb arrossos, verdures i llegums. Balaguer també té una parada al mercat de Santa Caterina (avinguda de Francesc Cambó, 16).
EIXAMPLE
PILI LA PASTA
Pasta artesanal
Canelones, lasanya, macarrons, espaguetis... El menú diari de Pili la Pasta (Girona, 85), ric en hidrats, té molt d'èxit a les oficines de l'Eixample. «És molt reconfortant quan la gent et felicita i repeteix», reconeix la seva propietària, Pilar Palo, que ho prepara tot de forma artesanal. «Tant la pasta fresca com les salses són nostres», subratlla Palo. La botiga, oberta fa quatre anys, compta amb un apartat amb productes italians de primera qualitat.
SANTS-MONTJUÏC
PLATS PREPARATS
Còctel de pop
Els dissabtes mai falta el marisc a Plats Preparats Hostafrancs (Consell de Cent, 17) com a homenatge als inicis del negoci. «Els meus pares van obrir el 1978 aquest establiment com a peixateria, però també preparaven sarsuela i còctel de pop. Al cap de poc temps van veure que el futur estava en el menjar per emportar i es van reinventar», explica Mónica Noguera, que actualment prepara diàriament més de 30 plats diferents.
NOU BARRIS
LA BOTIGUETA DEL BON MENJAR
Menú creatiu
José Luis Sánchez i el seu equip fa 10 anys que serveixen menjar preparat a La Botigueta del Bon Menjar (Verdum, 37). «La nostra línia culinària està basada en la creativitat, en la cuina d'autor, però amb un preu ajustat», explica Sánchez. «També tenim plats clàssics com el potatge, els callos i els cargols. El nostre públic és molt heterogeni i ens intentem adaptar a les necessitats diàries de tothom», afegeix el cuiner.
HORTA-GUINARDÓ
MERCÈ
Receptes de cullera
«Els meus avis van obrir una polleria el 1950 al mercat de l'Estrella. La meva mare, al veure que la cuina se'm donava bé, va ampliar la parada fa sis anys i ens vam centrar en els plats per emportar», explica Lourdes Vico, cuinera de Cuina de mercat Mercè (Pi i Margall, 73). Vico planifica el menú diari en funció de la demanda i de la temporada: «Més cullera quan fa fred, i més amanides amb el bon temps».
GRÀCIA
PLAT RING
Cuina de la mare
Més de 20 anys avalen els fogons de Plat Ring (Torrent de l'Olla, 5). Cada setmana tenen plats diferents, però al seu taulell mai hi falten verdures, cremes, sopes i carns a la planxa. «Són plats molt saludables, com els farien les nostres mares. Entre setmana el perfil de la nostra clientela és molt jove, gent que no sap cuinar o que no té temps per fer-ho», afirma Maria del Mar Català, segona generació al capdavant del negoci.
SARRIÀ-SANT GERVASI
SEMON
Notícies relacionadesBufet d’avantguarda
La primera botiga Semon (Ganduxer, 31) va obrir les seves portes el 1962 com a xarcuteria. Avui és coneguda per la seva cuidada selecció gurmet i un bufet de plats per emportar-se que va de la cuina tradicional a les propostes culinàries d'avantguarda. «Cada dia elaborem uns 50 plats diferents, i sempre tenim salmó fumat perquè és una de les nostres senyes d'identitat», explica l'encarregat, Juan Cardeñas.
- Fugida salarial del 0,5% Els funcionaris de la Generalitat no cobraran fins a l’octubre la paga de fins a 625 euros pels retards pendents
- Medi ambient Els pops fugen d’Espanya i envaeixen les costes britàniques: aquest és el motiu
- Xarxes El nen de "la tranquil·litat" a les piscines de Terol parla 13 anys després: "Un dia vaig arribar amb el pit enfonsat i un ull morat a casa"
- Comerç La FNAC d’El Triangle s’acomiada avui amb grans rebaixes
- Turisme de masses Inventen platges falses per despistar els turistes a les Balears
- L’inici de la ronda francesa El Tour s’estrena amb un esprint i molts candidats al groc
- Esther, la ‘pencaire’ que lidera Espanya
- Wimbledon Alcaraz entra a vuitens amb esforç davant un Struff molt combatiu
- Alemanya supera sense pietat la Polònia debutant de Pajor (2-0)
- Incompliment europeu El Barça ja pagarà 15 dels 60 milions d’una multa de la UEFA