RUTA. PASTISSERIES, BOMBONERIES I GRANGES
Xocolata amb xurros
Un nou itinerari per la capital catalana permetrà, a partir del 27 de desembre que ve, descobrir la història de la ciutat amb la xocolata com a fil conductor.
Ruta 'Xocolata amb xurros'. Primer dia: 27 desembre. Preu promocional: 15 €. Reserves: 699.519.186. Més informació: www.materiabcn.com

Façana modernista de la pastisseria Escribà, de la Rambla, divendres passat a la tarda. /
¿Sabia que Barcelona va ser el primer port mediterrani que va rebre cacau d'Amèrica? ¿Que la primera marca de xocolata d'Espanya, Amatller, va néixer a la ciutat? ¿I que aquest producte, abans de popularitzar-se, va ser primer aliment de monjos i clergues i menja de reis i burgesos? Aquestes són només algunes de les moltes curiositats que descobreix la ruta Xocolata amb xurros, un nou itinerari que transcorre per la capital catalana i que, entrellaçant cultura, història i gastronomia, convida a descobrir l'estreta relació d'aquest dolç -originàriament amarg i picant- amb la ciutat. «Permet realitzar una ruta històrica per Barcelona amb la xocolata com a fil conductor i acabar amb una petita degustació», exposa Maite García, cofundadora de Materia Bcn, empresa que ha impulsat l'experiència.
La plaça Bonsuccés, a Ciutat Vella, és el punt de trobada d'aquest temptador itinerari, que convida a recórrer, a partir del 27 de desembre vinent, algunes de les pastisseries, bomboneries i granges amb més solera de la ciutat, on la xocolata és el producte estrella. «Les granges són una herència d'antigues lleteries del segle XIX», assenyala García, que posa d'exemple la Granja Viader, la primera parada de la ruta. D'aquest local, amb unes cues que aquests dies són inevitables, destaca la història de Marc Viader, un emprenedor preocupat per la conservació de la llet que es va posar al capdavant del negoci el 1904, el 1925, va crear Letona, i el 1929, Cacaolat.
Pel camí, els participants del tour també tenen l'oportunitat de conèixer la història de l'edifici que avui acull la pastisseria Escribà de la Rambla: l'antiga Casa Figueres, que es dedicava a la producció i venda de pastes alimentàries. «A la façana modernista es pot veure l'antic nom i, a la cantonada, una escultura que representa l'agricultura», assenyala García. El carrer de Petritxol, amb les granges Dulcinea i La Pallaresa, és una altra de les grans parades que contempla la ruta. «A la primera, fundada el 1941, conserven les cadires i les taules d'un antic establiment de vins i olis del 1930. La segona, fundada el 1947, va popularitzar la nata amb xocolata, el suís», apunta García.
Notícies relacionadesL'itinerari, que dura dues hores, arriba fins a la bomboneria Fargas
-inaugurada el 1827 i que oferia a la burgesia servei a domicili per preparar xocolata- i culmina a la granja Xador, on els participants poden degustar una xocolata amb xurros. «Encara que aquests són més de Madrid, aquí hi ha més tradició de melindros», diu García.
- L’home que ‘va predir’ l’apagada
- Les renovables generaven el 74% de l’electricitat en el moment de la fallada
- Investigació Així era la «casa dels horrors» d’Oviedo: els tres germans alliberats, d’entre 8 i 10 anys, no anaven a classe, dormien en bressols i portaven tres mascaretes posades
- Efemèride Blanquejar Hitler 80 anys després
- Estalvi Un milionari revela quina és la manera d’estalviar amb un salari baix
- Successos Detinguts tres menors a Mataró per la brutal agressió a un adolescent
- Equipament Glòries posa a prova la complicada convivència entre ciclistes i vianants
- Cita destacada BCN es bolca amb les Setmanes de l’Arquitectura
- Àrea natural El delta del Llobregat aposta pel turisme sostenible
- FESTIVAL DEL 26 DE JUNY AL 4 D’AGOST El Grec obre etapa amb Leticia Martín al davant i aposta per més música i teatre