RUTA. PASTISSERIES, BOMBONERIES I GRANGES

Xocolata amb xurros

Un nou itinerari per la capital catalana permetrà, a partir del 27 de desembre que ve, descobrir la història de la ciutat amb la xocolata com a fil conductor.

Ruta 'Xocolata amb xurros'. Primer dia: 27 desembre. Preu promocional: 15 €. Reserves: 699.519.186. Més informació: www.materiabcn.com

Façana modernista de la pastisseria Escribà, de la Rambla, divendres passat a la tarda.

Façana modernista de la pastisseria Escribà, de la Rambla, divendres passat a la tarda. / EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
MARINA MUÑOZ BENITO
BARCELONA

¿Sabia que Barcelona va ser el primer port mediterrani que va rebre cacau d'Amèrica? ¿Que la primera marca de xocolata d'Espanya, Amatller, va néixer a la ciutat? ¿I que aquest producte, abans de popularitzar-se, va ser primer aliment de monjos i clergues i menja de reis i burgesos? Aquestes són només algunes de les moltes curiositats que descobreix la ruta Xocolata amb xurros, un nou itinerari que transcorre per la capital catalana i que, entrellaçant cultura, història i gastronomia, convida a descobrir l'estreta relació d'aquest dolç -originàriament amarg i picant- amb la ciutat. «Permet realitzar una ruta històrica per Barcelona amb la xocolata com a fil conductor i acabar amb una petita degustació», exposa Maite García, cofundadora de Materia Bcn, empresa que ha impulsat l'experiència.

La plaça Bonsuccés, a Ciutat Vella, és el punt de trobada d'aquest temptador itinerari, que convida a recórrer, a partir del 27 de desembre vinent, algunes de les pastisseries, bomboneries i granges amb més solera de la ciutat, on la xocolata és el producte estrella. «Les granges són una herència d'antigues lleteries del segle XIX», assenyala García, que posa d'exemple la Granja Viader, la primera parada de la ruta. D'aquest local, amb unes cues que aquests dies són inevitables, destaca la història de Marc Viader, un emprenedor preocupat per la conservació de la llet que es va posar al capdavant del negoci el 1904, el 1925, va crear Letona, i el 1929, Cacaolat.

Pel camí, els participants del tour també tenen l'oportunitat de conèixer la història de l'edifici que avui acull la pastisseria Escribà de la Rambla: l'antiga Casa Figueres, que es dedicava a la producció i venda de pastes alimentàries. «A la façana modernista es pot veure l'antic nom i, a la cantonada, una escultura que representa l'agricultura», assenyala García. El carrer de Petritxol, amb les granges Dulcinea i La Pallaresa, és una altra de les grans parades que contempla la ruta. «A la primera, fundada el 1941, conserven les cadires i les taules d'un antic establiment de vins i olis del 1930. La segona, fundada el 1947, va popularitzar la nata amb xocolata, el suís», apunta García.

Notícies relacionades

L'itinerari, que dura dues hores, arriba fins a la bomboneria Fargas

-inaugurada el 1827 i que oferia a la burgesia servei a domicili per preparar xocolata- i culmina a la granja Xador, on els participants poden degustar una xocolata amb xurros. «Encara que aquests són més de Madrid, aquí hi ha més tradició de melindros», diu García.