CITA LÚDICA A FABRA I COATS

Barcelona mou fitxa

El festival Dau de jocs de taula prepara la segona edició amb la meta de consolidar la ciutat entre les grans capitals d'una afició que és molt més que un divertimento

Jugadors 8 Oriol Comas, comissari del Dau BCN, i Pau Vidal, conegut ’creuamotaire’ català, ahir.

Jugadors 8 Oriol Comas, comissari del Dau BCN, i Pau Vidal, conegut ’creuamotaire’ català, ahir. / JULIO CARBÓ

2
Es llegeix en minuts
Carles Cols
Carles Cols

Periodista

ver +

L'encreuat, invenció d'Arthur Wynne, al qual la Wiquipèdia dedica només cinc paràgrafs i bona nit i tapa't, complirà el 21 de desembre 100 anys. Tot homenatge serà poc. De moment té assegurat el que li rendirà la segona edició de Dau Barcelona, el festival de jocs de taula que els pròxims 14 i 15 de desembre se celebrarà a la Fabra i Coats, a Sant Andreu.

Val la pena fer un breu incís. Wynne, anglès establert a Nova York, va batejar el seu trencaclosques de lletres com a 'word cross', però al cap d'uns dies, amb els lectors ja entusiasmats amb el nou passatemps, un error tipogràfic va intercanviar les paraules. Havien nascut definitivament els 'cross words', els encreuats.

Això és l'anècdota. El que ara resulta substanciós no és el centenari. L'interessant és el propòsit que Barcelona se situï al mapa europeu dels festivals de jocs de taula, pel que sembla un negoci en alça en temps de crisi, i que no hauria de prendre's a broma. Nuremberg, Essen i Cannes no ho fan. Són tres caselles importants del tauler europeu del joc de taula, «una invenció humana tan antiga com l'escriptura, és a dir, de més de 4.000 anys d'edat», postil·la Oriol Comas, comissari del festival i profeta major d'aquesta afició que, valgui la redundància, dóna més joc del que sembla. L'any passat, per exemple, científics de tres universitats van realitzar un estudi sobre el comportament humà a través d'un joc en la primera edició del Dau Barcelona. Aquest any repetiran (fins i tot s'hi ha apuntat el CSIC), vist que els jocs de taula, a més d'oci, són excel·lents laboratoris per entendre com la col·laboració o l'egoisme predeterminen les regles de la vida en societat.

Però, compte, que ningú s'espanti. El festival Dau Barcelona se celebrarà d'aquí nou dies bàsicament per passar-s'ho bé.

¿Què valdrà la pena no perdre's? Comas suggereix, per exemple, conèixer en persona Friedemann Friese. És un dels cinc artistes convidats del certamen, pares tots ells de grans èxits en jocs de taula. Destaca Friese per bo, per ser l'autor d'Alta tensión, un gran èxit editorial, i pel seu toc excèntric. «Sempre va vestit de verd..., cabells inclosos. A Dau Barcelona presentarà dos jocs nous», explica Comas.

Notícies relacionades

Una altra opció és acostar-se a l'àrea reservada per als 'war games'. Raúl Muñoz, comandant en cap de l'associació d'aficionats als jocs de guerra Rubicón, va posar ahir la mel a la boca, durant la presentació del festival, amb la promesa que els visitants es quedaran bocabadats amb la recreació de la batalla de Stalingrad, tant o més que el general nazi Friedrich Paulus quan va veure que Adolf Hitler l'havia ficat en un embolic del qual sortiria deshonrat.

En els 2.500 metres quadrats que ocuparà la festa lúdica (creix exponencialment comparada amb el 2012) hi haurà lloc per a totes les variants de jocs de taula, des dels escacs fins a les últimes tendències. El propòsit final és consolidar el festival. Perseguint aquesta meta s'ha aguditzat l'enginy. Per això al programa despunta, per singular, una contrarellotge d'encreuats (ai, si Wynne aixequés el cap) i, ¡atenció!, una marató de 24 hores de Scrabble, una cosa semblant a 'Danzad, danzad, malditos', però amb lletres. Esperem que el final sigui més feliç que en la pel·lícula.

Temes:

Jocs de taula