INICIATIVA INTEGRADORA A HORTA-GUINARDÓ

Cant a la igualtat

Exalumnes de l'escola d'educació especial Mare de Déu de Montserrat formen un grup amb músics de l'escena alternativa

Clams, la setmana passada a l’escola del Guinardó on assagen.

Clams, la setmana passada a l’escola del Guinardó on assagen. / CARLOS MONTAÑÉS

2
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ / Barcelona

 El Sergi és el primer a arribar. Un quart d'hora abans de les set ja és a la petita aula de l'escola d'educació especial Mare de Déu de Montserrat, al Guinardó, on va estudiar i on, als 23 anys, segueix vinculat, primer a través del cor del centre i ara de Clams, grup del qual forma part al costat d'una quinzena d'exalumnes i diversos músics de l'escena independent barcelonina (Pool, Maika Makovski, Teatre Magnetic, Mery Lemon, Clara Luna i Soon), animats tots ells per l'entusiasta Artur Fernández, cantant i professor de l'escola. Aquest dilluns d'assaig --el passat-- era el seu aniversari, però el Sergi, lluny de saltar-se'l, va voler celebrar el seu dia amb la seva banda, que just ahir es va entrenar en directe en la inauguració d'un camí escolar a Sarrià. 

 Pel seu aspecte de moderns, per les seves vambes, els seus ukeleles, les seves barbes i les seves camises de llenyataire, els músics de Clams podrien ser perfectament el grup de moda als locals més cool de Gràcia. No ho són –encara–, tot i que a alternatius no els guanya ningú: assagen en una aula petita d'un col·legi humil, acompanyats per una enèrgica coral de nois «amb capacitats especials». El projecte va sorgir de l'èxit que va tenir la col·laboració dels nois del cor amb el grup Pool --liderat per Fernández--, quan el van acompanyar en la gira de presentació del seu disc gràcies al  projecte Música per a la Inclusió

 Projecte col·lectiu 

 L'Aina és una altra dels membres del cor. Té 22 anys i, com el Sergi, és exalumna de l'escola. El seu somriure parla per ella. «És una experiència espectacular. Ens encanta», explica la noia, que ve expressament totes les setmanes des de Vilassar. Mentrestant, el seu pare l'espera al cotxe, a la porta del col·legi: «La veiem tan feliç que és el que toca. No ens surt a compte anar i tornar, així que ens esperem aquí, però contents perquè ella està contenta». «El paper de la família és fonamental en el projecte», subratlla Fernández.

  

Notícies relacionades

 Gràcies a la col·laboració de la Fundació Sardà i Pujadas Clams està preparant el seu primer disc, que preveuen tenir enllestit el primer trimestre del 2014 a tot estirar, i estan a punt d'obrir un Verkami --plataforma de finançament col·lectiu-- per rodar el videoclip d'una de les seves cançons a través d'un projecte del professor d'audiovisuals del centre. «És un projecte que enganxa. La màgia dels nois fa que tot sigui fàcil i que la gent entregui el seu cor», explica un entregat Fernández. Canten temes propis, en català, i el seu objectiu és clar: ser una banda més en l'escena pop barcelonina. 

Entre les dates assenyalades en la seva atapeïda agenda, a més del concert d'ahir, el dissabte 16 de novembre presentaran al Fnac d'Arenas Barcelona el documental Línia Addicional, que narra l'experiència del projecte Música per a la Inclusió, «amb la finalitat de contribuir a canviar la mirada envers les persones amb discapacitat, visibilitzant les seves capacitats i fent de pont cap a la inclusió social del col·lectiu», detalla.