DECISIÓ JUDICIAL REVOCADA

El Suprem absol el clan Jodorovich a l'anul·lar escoltes telefòniques i escorcolls

Els nou membres van ser condemnats per tràfic de drogues i possessió d'un arsenal d'armes

Judici al clan Jodorovich a l’Audiència de Barcelona, l’octubre del 2011. DANNY CAMINAL

Judici al clan Jodorovich a l’Audiència de Barcelona, l’octubre del 2011. DANNY CAMINAL

1
Es llegeix en minuts

ElTribunal Suprem (TS) ha absolt els nou membres delclan Jodorovich, condemnats per tràfic de drogues i possessió d'un arsenal d'armes de guerra per l'Audiència de Barcelona. La decisió es pren a l'anul·lar lespunxades telefòniques i elsescorcolls domiciliaris que fonamentaven el cas perquè es va presentar una mateixa investigació endos jutjats diferents.

El Suprem acorda la nul·litat de les punxades perquè els investigadors de laPolicia Nacional primer van anar al Jutjat d'Instrucció deSanta Coloma i quan aquest va denegar prorrogar unes escoltes perquè no s'estava trobant res, van recórrer a un deBarcelona, que va donar continuïtat al cas.

Pel TS, la policia, a l'ocultar la instrucció de Santa Coloma, que va desestimar prorrogar unes escoltes infructuoses, va impedir al Jutjat d'Instrucció número 9 de Barcelona decidir les intervencions telefòniques amb "eldegut control, conveniència i oportunitat".  Es va vulnerar així la garantia alsecret de les comunicacions i al dret a lapresumpció d'innocència. El TS estima el recurs del principal acusat,Aquilino Montero Jodorovich, dels seus fills i d'altres implicats.

COCAÏNA I FUSELLS

S'anul·len igualment els escorcolls als habitatges dels acusats, on es va trobarcocaïnai un arsenal amb fusells, pistoles, subfusells, revòlvers, escopetes, katanes i defenses elèctriques, a més de diners en efectiu. El tribunal considera que l'entrada a les cases va ser conseqüència de les punxades il·lícites.

Notícies relacionades

La sentència admet que la invalidesa d'aquestes proves "no suposa la negació absoluta del fet que pretenien acreditar, sinó la impossibilitat d'utilitzar-les per acreditar-lo en el procés". En definitiva, com que tots els recurrents van negar els fets i la seva autoria només es prova amb les punxades i registres, "no hi hacap prova desvinculada de les diligències il·lícites".

Aquilino MonteroJodorovichva ser condemnat el novembre del 2011 a19 anys i mig de presó i els altresvuit acusats del clan, a penes de fins a10 anys. Es va considerar provat que el patriarca Jodorovich "venia droga i armes" ajudat per tres fills seus i altres persones a laZona Franca de Barcelona.