CENTRE EXCURSIONISTA DE CATALUNYA

Domènech i Montaner va obrar el primer engany

QUILÒMETRE ZERO3 El Centre Excursionista està situat a la muntanya Tàber, el cim més alt de la ciutat romana. També és el punt de partida de la sèrie de restauracions que vandonar peu a l’actual barri Gòtic de Barcelona.

QUILÒMETRE ZERO3 El Centre Excursionista està situat a la muntanya Tàber, el cim més alt de la ciutat romana. També és el punt de partida de la sèrie de restauracions que vandonar peu a l’actual barri Gòtic de Barcelona.

1
Es llegeix en minuts

No hi ha Bíblia sense Gènesi, no hi ha arbre sense llavor. També en la gotificació del centre de Barcelona hi va haver un dia de la creació, un primer dia en què va germinar la idea. Es pot visitar. És la seu del Centre Excursionista de Catalunya, en el recòndit però molt cèntric carrer del Paradís. La història d'aquest edifici resumeix a la perfecció l'eix central la tesi doctoral d'Agustín Cócola.

Un parent de l'arquitecte Lluís Domènech Montaner, Ramon Montaner, va adquirir l'edifici amb propòsits inacceptables fins i tot per a la seva època. Era propietari de la masia Florentina, un simulacre de castell senyorial situat al terme municipal de Canet de Mar que pretenia decorar amb les columnes del temple romà d'Hèrcules que, tot i que en mal estat, es conservaven a l'edifici del carrer del Paradís. L'enrenou que es va organitzar quan es van conèixer les seves intencions va paralitzar el trasllat. Llavors, va passar una cosa que determinaria de forma decisiva l'actual aire medieval del centre de Barcelona. Domènech i Montaner va assumir la reforma de l'edifici.

Notícies relacionades

L'arquitecte va suposar, sense base històrica que el recolzés, que l'edifici havia estat en alguna etapa de la seva història una casa senyorial i que, com a tal, havia de lluir a la façana finestres coronelles, una variant arquitectònica en què l'obertura de llum queda dividida per una o dues esveltes columnes. Amb pedra de la pedrera de Montjuïc va substituir les anodines finestres originals per les noves, còpia més o menys aproximada d'un detall que apareix al fons d'un retaule exposat a la catedral. Va aprofitar la mateixa pedrera per rehabilitar la façana del Centre Excursionista de Catalunya i, posats a fer, va rematar l'edifici amb merlets. Potser sense proposar-s'ho, l'il·lustre Domènech i Montaner va posar en marxa el 1922 el compte enrere de la profunda transformació que estava a punt d'experimentar el barri de la Catedral, ja que, de fet, ni tan sols el nom de barri gòtic havia estat encunyat encara.

Per entendre la importància d'aquell episodi n'hi ha prou de passejar-se avui pel centre de la ciutat. Les finestres coronelles persegueixen els visitants.