ENSURT A LA CIUTADELLA

El Zoo de Barcelona millorarà les mesures de seguretat després de capturar dues llobes fugides

El parc ha tancat les portes i ha evacuat els visitants, 17 grups escolars, a un lloc segur

Un dels llops ibèrics que hi ha al Zoo de Barcelona.

Un dels llops ibèrics que hi ha al Zoo de Barcelona. / ZOO DE BARCELONA

2
Es llegeix en minuts
ANTONIO BAQUERO / Barcelona

Les dues llobes que aquest matí s'han escapat del Zoològic de Barcelona, a la Ciutadella, ja han estat capturades dins de les instal·lacions del parc. En vista del que ha passat avui, el director de zoo, Miquel Trepat, s'ha compromès a revisar les instal·lacions i les mesures de seguretat.

El director del Zoo, Miquel Trepat, ha aclarit que una de les llobes ha estat capturada de seguida i l'altra ha campat pel zoològic durant més d'una hora, fins que ha estat trobada en una zona enjardinada pròxima al perímetre en el qual habita juntament amb quatre llobes més.

Això desmenteix algunes informacions que una de les llobes havia estat vista pel veí barri del Born, perquè en cap moment han pogut sortir del recinte del parc zoològic. El Zoo ha tancat les seves portes i ha evacuat els visitants a una zona segura per facilitar la recerca dels animals.

S'han posat nervioses

L'incident s'ha produït a les 10.50 hores, quan uns operaris s'han acostat a la zona per descarregar un animal acabat d'arribar al zoo que tenia habilitat el seu habitacle a prop del perímetre de les llobes. El moviment de vehicles i persones ha posat nervioses les llobes, segons Trepat, i dues d'elles han saltat fora de la zona de seguretat.

Els operaris han atrapat al moment la lloba més jove, però la mare de les altres quatre ha aconseguit fugir fora del camp de visió dels treballadors que la perseguien.

En aquell moment, al zoo hi havia 900 visitants, entre ells 17 grups escolars, per la qual cosa s'ha activat el protocol de seguretat, s'han tancat les portes del recinte i s'ha instat els visitants a abandonar la zona. Mentre s'ha prolongat la recerca els 17 grups escolars han estat confinats en zones segures, com el delfinari, acompanyats per treballadors del zoo.

Sedada i atesa per veterinaris

"Ningú ha estat en perill en cap moment", ha assegurat Trepat, que ha agraït la feina de la Guàrdia Urbana que ha participat en les feines de recerca i ha rastrejat els voltants del recinte per si les llobes havien aconseguit sortir-ne.

La lloba escapada ha estat finalment sedada i capturada i en aquests moments es troba a les instal·lacions sanitàries atesa pels veterinaris del zoo.

Al desembre, el Zoo va incorporar una llopada de cinc llobes ibèriques joves --Canis lupus signatus-- procedents del zoològic del Montpeller (França) per substituir un vell exemplar del recinte.  El Zoo és el coordinador del Programa Europeu de Cria en Captivitat, que té com a objectiu mantenir una variabilitat genètica del llop ibèric.

Notícies relacionades

Segons la Llista Roja de Vertebrats d'Espanya, la situació d'aquest exemplar és vulnerable i es calcula que la seva població es redueix a 1.500-2.000 exemplars.  Les llobes joves pesen entre 25 i 45 quilos i tenen un altura de 70-80 centímetres.

El recinte ha traslladat a una altra zona la vella lloba per evitar que es produïssin problemes de convivència amb la nova llopada, ja que aquests animals són molt gregaris. L'hàbitat natural del llop ibèric és la serra Cantàbrica, la regió castellanolleonesa, Galícia, el nord de Portugal i Andalusia.