regulació d'una activitat tradicional DE CARRER

La Rambla inicia l'elecció de les 30 estàtues humanes

L'ajuntament admetrà sol·licituds fins al dia 20 i donarà els carnets al febrer

Els ocellaires recullen 8.000 firmes en quatre dies per evitar la seva «clausura forçosa»

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

L'Ajuntament requereix 30 artistes amb acreditada experiència en el camp de les arts dramàtiques o escèniques. Es valorarà la participació en muntatges teatrals professionals, així com l'assistència a cursos i tallers vinculats a la matèria. Contracte per un any». L'oferta laboral per optar al lloc d'estàtua humana de la Rambla deixa clar que no n'hi ha prou fabricant-se un vestit de Homer Simpson amb caixes de galetes María i un rotllo de paper de plata. Ahir va començar el procés de selecció, el dia 20 es tanca el termini d'entrega de sol·licituds i d'aquí un mes es coneixeran els noms dels 30 homes i dones que, en torns de matí i tarda, plantaran el seu sedentari espectacle en un dels passejos més concorreguts de la ciutat.

L'activitat d'aquests artistes es limitarà entre el carrer de Bonsuccés i la plaça de l'Arc del Teatre, a tocar d'Escudellers. Cada estàtua, que haurà de col·locar el seu carnet en un lloc visible, disposarà d'un metre quadrat i un lloc fix a la Rambla. Fonts del districte de Ciutat Vella van recordar ahir que el procés de selecció té com a objectiu «mantenir els artistes de veritat i retirar els que no tenen cap experiència».

Segons un recompte fet pel companyEdwin Winkelsa l'octubre, aquest llarg passeig compta amb 38 estàtues repartides de manera més o menys pacífica. Miners, víkings, goril·les blancs, homes decapitats, romans del Barça, nadons adults, ballarines o indis hauran ara de sotmetre's al control municipal, una pràctica que cada vegada es fa més present i evident al centre de la ciutat. Aplaudeixen que entri en joc «un criteri artístic d'elecció», però no combreguen amb el repartiment horari, ja que, diuen, es guanyen molts més diners al matí que a la tarda o a la nit.

Notícies relacionades

CARBÓ PER A HEREU / Mentre les estàtues pugnen per un racó de la Rambla on quedar-se de pedra, els ocellaires es mantenen en peu de guerra pel «tancament forçós» de les seves parades. Aquest col·lectiu ha recollit 8.000 firmes de suport en només quatre dies i espera superar les 30.000 aconseguides el 2007, quan es va anunciar el canvi d'activitat d'aquests singulars comerços.

Per mostrar el seu rebuig a la decisió municipal d'apartar-los de la Rambla, els exocellaires han demanat als Reis que li portin carbó a l'alcalde Jordi Hereu per haver clausurat les seves botigues per «sobirania municipal». Per escenificar el seu malestar, els comerciants regalaran demà als barcelonins i turistes que passegin per l'emblemàtic carrer 150 quilos de carbó ensucrat; una manera, tan dolça com amarga, de dir alt i clar que no s'han cansat de lluitar.