PROJECTE SANITARI A LA ZONA ALTA

Veïns de Sarrià porten el futur CAP als tribunals

Denuncien que l'edifici sorgeix d'una «trampa urbanística» i que l'altura és il·legal

2
Es llegeix en minuts
CARLOS MÁRQUEZ DANIEL
BARCELONA

El que aquí es discuteix és una qüestió merament física. Si en un espai limitat es projecta un edifici amb una amplada i una altura determinades, quan s’hi afegeix un altre immoble no hi ha cap més remei que reduir l’amplada del primer i augmentar-ne l’alçada per no perdre superfície. A grans trets, aquesta és la història del solar de la zona alta de Sarrià on es construeix el futur CAP del barri i la nova seu de la Fundació Auxilia.

Els veïns que viuen al voltant del nou equipament, situat a la Via Augusta, entre Margenat i Dolors Monserdà, encara es freguen els ulls quan contemplen el dibuix del que els espera: un colós de 20 metres i un altre de 16 que deixaran les seves centenàries vivendes a l’ombra. Més enllà del que ells consideren un evident dany estètic a l’entorn, aquests veïns han presentat una demanda al jutjat contenciós administratiu per suposades irregularitats que tenen a veure amb la qualificació del terreny, l’ús que se li dóna i les característiques de la construcció. Aquests casos solen trigar uns quants anys a resoldre’s, de manera que quan arribi la sentència, tant el centre de salut com aquesta fundació que ajuda persones amb discapacitat estaran funcionant a ple rendiment. Tot i així, si el jutge dóna la raó a la part denunciant, podria ordenar l’enderrocament total o parcial d’aquests immobles.

«ABÚS DE PODER» / Pau Portabella és un dels sarrianencs afectats per aquest projecte, les obres del qual ja estan en marxa, i parla en nom de les 11 famílies que subscriuen la sensata demanda a què ha tingut accés aquest diari. Assegura que ningú està en contra de l’equipament, però considera que l’ajuntament i la Generalitat «han abusat del seu poder i s’han saltat les regles amb una trampa urbanística».

Notícies relacionades

La primera de les al·legacions impugna la titularitat del projecte. Acollits a la normativa urbanística –els equipaments qualificats com a 7B seran de modificació pública–, els veïns consideren «il·legal» col·locar a la finca una fundació de titularitat privada com és Auxilia. També denuncien una violació de l’article 217 del pla general metropolità, que estipula que les noves edificacions «han de respectar l’entorn on es construeixen». En aquest, cas, són 19,35 metres davant els nou que fan les cases que envolten aquest projecte.

Sara Jaurrieta, regidora del districte de Sarrià-Sant Gervasi, considera que l’altura de la nova construcció és «completament legal perquè s’adapta a l’amplada de la Via Augusta» i recorda que el nou CAP permetrà tenir una sanitat pública «més especialitzada per als veïns del barri». Més enllà de la legalitat de l’obra, també inquieta que no s’hagi planejat construir-hi cap aparcament. Respecte d’aquesta mancança, Jaurrieta va avançar que el districte està buscant localitzacions «al nord del barri», a prop de la plaça de Borràs, per construir-hi un pàrquing de gran capacitat.