TREBALLS EN UN IMPORTANT PARC DE LA CIUTAT

BCN rehabilitarà l'Hivernacle de la Ciutadella el 2008

L’Hivernacle del parc de la Ciutadella, la setmana passada.

L’Hivernacle del parc de la Ciutadella, la setmana passada. / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts

L'Hivernacle i l'Umbracle del parc de la Ciutadella seran rehabilitats després de l'estiu per solucionar els danys estructurals i el deteriorament que pateixen des de fa uns anys els dos edificis, que formen part del catàleg del patrimoni històric i arquitectònic de Barcelona. La inversió pujarà, entre les dues obres, a 1,6 milions d'euros.

Actualment, els dos espais estan tancats. L'Hivernacle des de principis del 2006, que va ser quan es va acabar el contracte de l'anterior concessionari que va explotar el lloc com a cafeteria restaurant, i l'Umbracle, des del novembre del 2007. No tornaran a obrir les portes com a mínim fins al més de setembre del 2009.

Els projectes de millora seran aprovats per l'Ajuntament de Barcelona a principis del mes de juny, tot i que les obres no començaran fins al mes de novembre. Duraran aproximadament nou mesos. El que sorprèn és que a la pàgina web de Parcs i Jardins ja s'anuncia que l'accés a la Ciutadella pel passeig de Picasso estarà tancat per unes obres a l'Hivernacle.

POC MANTENIMENT

Ja fa més de dos anys que l'ajuntament té la intenció de recuperar l'Hivernacle, com ja va avançar aquest diari el 2006. L'any passat ja es van portar a terme alguns treballs de tipus estructural en un dels dos espais que a penes es noten en l'aspecte exterior. A penes hi ha manteniment i una simple ullada a l'edifici posa de manifest que moltes parets estan escrostonades i el ferro d'una part de les finestres està rovellat.

Malgrat que Parcs i Jardins es nega a parlar d'una reforma integral --el 2006 sí que ho feia, amb diverses fases d'obres--, la pròxima rehabilitació de l'Hivernacle costarà 1.038.000 euros. Inclourà més millores estructurals perquè l'any passat es van detectar alguns danys importants. Entre les actuacions previstes, es duran a terme treballs a les claraboies i a la coberta, així com obres de drenatge i d'impermeabilització. També es repassaran les parets en mal estat i es pintarà. A l'Umbracle, les reformes consistiran sobretot a recuperar l'estructura metàl.lica i la coberta de fusta, amb diversos punts destrossats, cosa que requerirà una inversió d'uns 600.000 euros.

SENSE ACLARIR-NE L'ÚS

Notícies relacionades

En principi, Parcs i Jardins volia que, en aquesta nova etapa, l'Hivernacle seguís funcionant com a cafeteria restaurant i que s'hi organitzessin concerts, conferències i exposicions. Ara, el consistori només diu que planteja recuperar l'espai per a la ciutadania però no sap --o no vol dir-- quin ús se li donarà. Per la seva part, l'Umbracle seguirà funcionant com a jardí per protegir del sol les plantes que són més delicades.

L'Hivernacle va ser construït entre el 1883 i el 1887 per Josep Amargós i Samaranch i destaca per l'estructura de ferro i de vidre, mentre que l'Umbracle va ser aixecat per Josep Fontseré i Mestres entre el 1883 i el 1884. Es van fer per a l'Exposició Universal del 1888.