EXPOSICIÓ

Luis Gordillo dóna "nova vida" a la seva obra al Museu Reina Sofia

Les 180 creacions del premi Velázquez del 2007 destaquen la llibertat del seu treball

2
Es llegeix en minuts
MERCEDES JANSA / MADRID

El premi Velázquez de les arts plàstiques d'aquest any, Luis Gordillo (Sevilla, 1934), va presentar ahir l'exposició antològica de la seva obra com un diàleg artístic entre diversos elements per donar "nova vida" als 180 quadros i fotografies reunits al Museu Reina Sofia amb el títol Iceberg tropical que inclou el seu treball entre el 1959 i el 2007.

Dues setmanes després de rebre el prestigiós guardó --considerat el Cervantes de les arts-- de mans dels Reis al Museu del Prado, Gordillo va reconèixer que es troba en un "moment fantàstic", entre altres coses, per la "llibertat" de la qual ha gaudit per muntar l'exposició en la qual, com sempre, ha treballat amb el seu estret col.laborador Paco Pérez Valencia.

ELECCIÓ PERSONAL

"Sempre has dit que t'agradava controlar la teva pròpia obra i t'has enfrontat a un toro: explicar-te a tu mateix", va replicar la ministra de Cultura, Carmen Calvo, a qui el pintor va anar explicant en tot el recorregut l'elecció personal realitzada. No fer servir la llibertat de què un pugui disposar en un moment determinat és "trair- te a tu mateix", va afirmar Gordillo.

Llibertat i vida són els eixos amb què ha treballat l'artista per intentar reproduir la "tensió narrativa" que ha predominat en la seva extensa obra. Els espais i les parets de la pinacoteca són elements flexibles en la mostra, que no té un plantejament cronològic, i en la qual es barregen pintures i dibuixos de diferents temps creatius. Per Gordillo, la pràctica d'ajuntar en un mateix espai diferents èpoques té com a conseqüència que el més històric en surti en principi malparat, però, per contra, "les obres adquireixen una joventut nova".

"L'essència de la meva obra", va afirmar el pintor sevillà, "té molt a veure amb aquest mètode: emprar la juxtaposició fins i tot d'oposats, el collage com a concepte, la realització d'obres molt diferents en un mateix temps, la porositat de les influències, el reprendre idees del meu passat i actualitzar-les".

Notícies relacionades

Gordillo s'ha treballat des del color de les parets on pengen les obres fins al muntatge en metacrilat. L'ús de gammes cromàtiques àcides, les referències als mitjans de comunicació de masses, l'ús d'imatges múltiples en les quals es congela el moviment i la utilització lliure de tècniques i materials són alguns dels trets característics que apareixen repetidament en la seva creació pictòrica.

L'antològica de Gordillo es podrà visitar fins al 15 d'octubre, i l'any que ve viatjarà a Bonn.